Publicerat i Triathlon och taggat Triathlon, ironman, team-wiggle
ironman-triathlon-wiggle-blog

Var är början och slutet på det hela?

Folk har sagt till mig många gånger innan jag påbörjade min träning för denna utmaning att det är en ”resa” att ta sig an en komplett Ironman. Det handlar inte bara om att genomföra själva loppet utan också om allt du gör för att komma till startlinjen. När jag påbörjade min träning hade jag min vanliga attityd: ”det kommer gå bra. Ge mig bara en plan att följa. Tänk inte för mycket, bara gör det”. De senaste månaderna kan man säga att både min attityd och min strategi har förändrats... Jag ligger fortfarande sömnlös vissa nätter och kallsvettas av nervositet men träningen under denna långa resa har verkligen satt sig bra. Jag njuter av den och både självförtroendet och resultaten förbättras ständigt. Man kan säga att maskineriet är väloljat nu inför den stora dagen i Weymouth i September.

Team P-G har haft fullt stöd de senaste veckorna och månaderna, och vardagen flyter på riktigt bra nu med de tre element som behöver balanseras: träning, jobb och familj. Team P-G förstår de uppoffringar som behöver göras, vilket innebär att jag måste gå upp 5.30 för att träna och hinna tillbaka hem för att hjälpa till att få iväg familjen om morgnarna. Wiggle är väldigt stöttande de också och peppar mig ständigt (även om de kan bli lite irriterade över den mängd donuts jag kan vräka i mig utan att gå upp i vikt).

Jag har letat upp några till här på huvudkontoret som även de har genomfört imponerande uthållighetstävlingar. Jag talar om Andy Frampton och Geoff Lloyd. Du får några historier ifrån dem senare i bloggen, en recension av det triathlonkit jag använder samt lite mer info om de lopp jag testat för att mäta mina framsteg. 

 

Jag gick med i en triathlonklubb

Jag har blivit medlem i Portsmouth Triathlon club. Mestadels för att få tillgång till simcoaching i min lokala simhall. Den här upplevelsen har i princip fått mig att lära om hur man simmar, helt från scratch, när det gäller simtag, benspark och kroppsposition. Fast även om jag simmat 2-3 gånger i veckan de senaste 6 månaderna så har jag fortfarande mycket kvar att lära och ibland får jag inte till ens grunderna rätt. Det jag kan säga är att jag hela tiden förbättrar mig och det blir lättare för var gång. Jag är säker på att jag ska kunna ta mig ur vattnet efter 3,8 km simning när jag tävlar den 11 september. Därför vill jag tillägna ett stort tack till Portsmouth Triathlon club och simtränarna där. Utan er hade det här varit bra mycket tuffare.

 

Låt mig presentera Andy Frampton

Första gången jag träffade Andy Frampton så bjöd han in mig att springa med Wiggle-laget under ett av våra egna evenemang, Judgement Day. "Häng med oss på en runda i skogen" sa han, "det kommer vara några pölar och så behöver vi ta oss över några väggar" sa han därefter med ett leende. Då visste jag inte ännu att han är före detta militär med ett outtömligt energiförråd, något som dolde det faktum att jag var på väg att delta i ett kallt, utmattande och extremt smärtsamt lopp med en rätt hög skaderisk. Men ”oh” så kul vi hade... Så vem är då Andy?

Hans bedrifter består av en lång lista: London Maraton, en mängd olika halva Ironman-distanser, en komplett Ironman i Nice, massvis med terränglopp med höga höjdskillnader, löpar- och orienteringslopp på 3 dagar samt hela South Downs Way i södra England. Han sprang mycket när han var i armén, men det var först efter att han lämnade den som han upptäckte triathlon.

Andy hade aldrig riktigt cyklat förut men kände att ett lopp över Pyrenéerna kunde vara en bra början... Efter 3 mil insåg han att det nog skulle bli svårare än han först trott. Så när han klarat av detta första lopp började han träna hårt och nu fullkomligt älskar han sin cykel.

Andys råd inför den här typen av tävlingar är att ha en plan och håll dig till den. Han lärde sig denna viktiga läxa under sin Ironman när han åt en energigel på morgonen. Eftersom han aldrig någonsin ätit en energigel förut så ledde detta till att han fick magkramper och mådde riktigt dåligt under större delen av tävlingen. Efter den gången har han aldrig använt energigels igen utan kör nu med energibars, salta kex och ost för att få energi under sina lopp.

Andys andra råd är att inte bara att få din kropp i form utan även förbereda dig mentalt.

Andy hade inga stora planer för i år när det gäller tävlingar, men när en kollega föreslog New Forest Half IRONMAN som en utmaning för september så anmälde han sig utan någon större betänketid.

 

Låt mig presentera Geoff Lloyd

Geoff har deltagit i lite uddare tävlingar än vi andra är vana vid, bland annat ett av de galnaste loppen jag någonsin hört talas om, nämligen ”The Oner”. Det består av 125 km löpning utmed den engelska sydkusten och allt ska genomföras under 24 timmar. Det år som Geoff deltog så gick loppet mellan Bournemouth och Lyme Regis. Han kommer särskilt ihåg hur han stod vid informationsträffen före tävlingen och arrangören sa att endast 50 % av de 60 startande förväntas komma i mål. Alla började skratta och skämtsamt säga att ”visst, den där går vi inte på”. Men arrangören hade rätt. Det året var det färre än de där 50 % som tog sig ända in i mål.

Så varför bestämde han sig för att utsätta sig för detta? Faktiskt så var det precis som för mig, en slags 40-årspresent till honom själv. Därför lade han upp en 9 månaders träningsplan, med löprundor på 72 km som längst och massor av löprundor i mörkret efter en hel dag på kontoret, och påbörjade vägen mot loppet.

En viktig del i Geoffs förberedelser var att han hade en plan och det var att hela tiden hålla sig till ett jämnt tempo. Även om han kände sig pigg och bra i benen så ville han inte öka tempot. Den tyngsta biten kom efter ca 80 km när skoskavet tog ut sin rätt. Men han fixade till det och fortsatte sedan köra utefter sin plan i samma tempo. Han kom i mål på under 23 timmar. Sedan dess har Geoff inte gett sig på något liknande eftersom familjen går före. När han tränade som mest så sprang han ett maraton varje helg i 2 månader i sträck! ”Det är helt enkelt inte rättvist att vara så självisk mot sin familj” sa han, men man vet ju aldrig hur det blir när hans 50-årsdag närmar sig... 

Den bästa utrustningen som Geoff rekommenderar för evenemang av den här typen är vätskesystem från Camelbaktröjor & tights från SKINS, och löparskor från Asics.

 

Där har du alltså två andra galningar som jobbar här hos oss. Det finns också gott om andra exempel bland de människor som tillbringar dagarna på Wiggle med att ge dig det allra bästa inom cykling, löpning, simning och triathlon. Vi delar alla samma passion och ambitioner i livet, och jag är stolt över att jobba i en miljö där alla stöttar varandra att testa sådana här stolleprov.

Det viktigaste som jag lärt mig efter att ha pratat med Andy och Geoff (och Emma och Stephen i mitt förra blogginlägg) är att man behöver en plan och sedan köra på den utan att göra några ändringar under själva loppet.

Du kan läsa mer om det här samt se en recension av det triathlonkit som jag använde i början av min träning i 40 är väl ingen ålder? - Del 2.

Kitlistan

Eastway Emitter R3

Den här cykeln är ett stort steg upp ifrån den Specialized Allez jag använde innan. Emitter har tagits fram och tillverkats av cyklister, vilket resulterat i den mest prisvärda cykeln du kan få för dina pengar.

Jag valde versionen med 105-gruppset och allt har fungerat felfritt. Ramen är superstyv och följsam och sedan jag packade upp cykeln ur lådan så har jag förbättrat mig med i snitt 2 km i timmen skulle jag gissa.  

Jag har lagt ner lite tid på att få till passformen perfekt, med mycket efterforskningar om sadelhöjd och position. Jag har också justerat styret och valt en något kortare styrstam.

Jag har cyklat med ett par tempopinnar från Token bara för att få till en mer aerodynamisk position. Det enda jag skulle vilja ändra ytterligare är hjulen. Jag skulle vilja byta ut dem mot ett par kanttrådshjul i kolfiber (55 mm) från Cosine.

Kolla in Eastway Emitter R3 Racercykel (2016, 105) hos Wiggle

 

Sailfish G-Range Våtdräkt

Den här våtdräkten är fantastisk. Den är superflexibel när du tar på dig den så du kommer inte skutta omkring som en dåre för att foten fastnat i benöppningen. Jag fick på mig dräkten väldigt enkelt eftersom neoprenet töjdes ut fint och sedan återgick när jag fått på mig dräkten ordentligt. Efter några snabba justeringar för att se att allt sitter som det ska så är du redo att hoppa i vattnet.

Dräktens ben känns lätta och lägger sig högt i vattnet. Armrörelserna begränsas inte och halslinningen är både mjuk och bekväm. Jag rekommenderar den verkligen starkt! Jag är varken starkast eller snabbast bland simmarna i min klubb men den här dräkten har fått mig att gå upp ur vattnet med ett leende. Det känns liksom som att jag har fuskat, fast jag inte har det. Jag älskar det!

Kolla in Sailfish G-Range Våtdräkt - Herr hos Wiggle

 

Token Aero Tempopinnar

Dessa fantastiska tempopinnar ger mycket för pengarna. Det tar en stund att få till passformen ordentligt men när de väl sitter på och har justerats så är de kanonbra. De är inte superstyva och flexar inte men för det här priset så kan man verkligen inte klaga.  

Kolla in Token TK9741-2 - Tempopinnar med dyna hos Wiggle

 

MET Rivale Hjälm

Valmöjligheterna när man köper hjälm idag är nästan oändliga. Jag misstänker att folk oftast väljer utifrån färgen och de varumärken de känner igen. Passformen är viktig, men tack vare formen av standardmodell så hade jag inga problem att beställa en av dessa.

Jag valde MET eftersom de hade en ny hjälm för i år. Den är lätt och bra och ser dessutom läcker ut.

Det var min dotter som valde den orange färgen eftersom det är hennes favoritfärg. N’är du väl fått på dig hjälmen och har ansträngt dig hårt så märker du knappt att du har den på dig. Jag var tvungen att dubbelkolla att den faktiskt satt kvar några gånger. Jag skulle definitivt rekommendera den här hjälmen.

Kolla in MET Rivale Racerhjälm hos Wiggle

 

Löparskor från Altura

Det här varumärket är nytt hos Wiggle och jag har haft turen att få testa ett par att träna i. De ser lite annorlunda ut än de flesta löparskor men om du har breda fötter eller landar på framfoten eller mittendelen av foten i ditt löpsteg så kan det vara värt att kolla in dem. Jag har inte fått skavsår en enda gång efter mer än 500 km och sulan håller bra den också.

Kolla in löparskorna hos Wiggle

 

Strumpor från inov-8 

Ett par helt vanliga strumpor egentligen. Men de leder bort fukten bra och är stretchiga och bekväma.

Kolla in Inov-8 Race Elite Löparstrumpor (HV15, låga, 2-pack) hos Wiggle

 

DryRobe advance

Jag hade haft mina ögon på en sådan här i över ett år. Nu när jag äntligen har en så skulle jag inte ge upp den för något i världen.

Kliv upp ur vattnet, dra den över din våtdräkt och kör sedan hem eller byt om redan på stranden medan du bär den. Hur bra som helst ju! Jag har haft den på mig på stranden, när jag grillat och när jag stått på en blåsig klippa och funderat över om jag verkligen vill ta en simtur just då.  

Kolla in dryrobe Advance (Vuxenstorlek) hos Wiggle

 

 

Lopp jag genomfört denna säsong

  • Judgement Day: 10 km hinderbana med ett stort gäng från Wiggle.

  • Westbay Olympic Tri: litet lopp med massor av backlöpning utmed englands sydkust. Helt underbart!

  • Arun 3.8 km flodsimning: Masstart nedströms. Riktigt kul

  • Wiggles egna evenemang:

  1. Jurassic Beast: för att få in lite mer backlöpning innan det stora loppet i september.

  2. New Forest: lopp tidig vår för att få in lite distansträning

  3. Mega Meon: mer backlöpning och dessutom ett lokalt läge för mig