Publicerat i Cycle och taggat svenska-cykelstäder, Sverige

Fiske, fotboll och ordvitsar. Göteborg är bra på många saker. Men hur är det med cyklingen? Vi har tagit en titt på hur det är för de goa gubbarna och gummorna i väst att ta sig till jobb, skola och kanske feskekôrka.

Cyklingen

Göteborg ligger i topp när det gäller aktiviteter, cykelpolitik samt uppföljning och mätning. Däremot är infrastrukturen ganska bedrövlig, både i förhållande till resten av Sverige och till andra stora kommuner. Trots att budgeten för infrastruktur och underhåll ökat något, från 183 kr per invånare förra året till 212 kr för 2016, så ligger det under snittet. På kommunens pluskonto finns fina insatser som till exempel nya cykelvägar, cykelparkering, skyltning, åtgärder för att höja säkerheten i trafiken och flödesmätningar.

Cykelnätet är 80 mil långt i Göteborg och det går att ta sig fram på cykelbanor i stora delar av staden. Dessutom tycker 46 procent av göteborgarna att deras stad är att räknas som cykelvänlig, och det får man väl ändå säga är ett högt betyg.

Visst har "Sveriges framsida" en bra bit kvar till målet, men de trampar i alla fall åt rätt håll. Numera finns exempelvis en ordentlig cykelplan med tidsbestämda, mätbara mål.

Källa: Cykelfrämjandet

Möjligheterna

Det finns få saker som går upp emot att glida fram på cykel längs Vasagatans alléer på höstkanten, när trädkronorna slår ut i en explosion av rött och gult och brunt. Luften är lite friskare att andas. Kanske hör du knastret från en spårvagn i närheten, kanske ljudet av en gapande fiskmås, och kanske, kanske börjar du nynna på Grotescos gamla slagdänga om staden på G... Behåll den bilden i huvudet. Länge. För risken är att det du möter de flesta andra dagarna är piskande västkustsregn, grå dimma och knökade vägar med bussar, spårvagnar, bilar och oförsiktiga gångtrafikanter om vartannat. För att inte tala om alla jädra uppförsbackar... Kort sagt: vissa dagar är det svårt att förstå hur göteborgarna kan vara så glada.

Men när det väl är gött så är det änna riktigt gött. Göteborg har vett nog att inse vilken pärla det är - både i innerstan och utanför. Västkusten bjuder på sagolika cyklingsmöjligheter, förutsatt att vinden är mild och klimatet hövligt. Varför inte ta en runda runt stadens broar: börja vid Älvsborgsbron, fortsätt till Ramberget, Göta älvbron, masthugget och tillbaka där du startade. Annars är Saltholmen ett ypperligt cykelmål. Börja på Vasagatan (aaah, alléer...), fortsätt till Hagas vackra kullerstensgator, ta dig an Linnéstaden och härliga slottsskogen och stanna i Majorna för en fika. Följ cykelvägen västerut, cykla under Älvsborgsbron och njut av den lätta cyklingen och fantastiska utsikten sista vägen ut till Saltholmen. Och ett dagsverke är avklarat!

En annan idé kan vara att utforska öarna. Detta är såklart lite mer hardcore och kräver en del pauser när du till exempel väntar på färjan. Det är dock inga problem att få med sig cykeln på båten - i de flesta fall behöver du inte ens betala extra.

För den som verkligen vill ge sig ut i terrängen finns det läckra mountainbike-spår i utkanten av stan. Det tar mindre än en halvtimme att ta sig till Ängårdsbergen från centralstationen på cykel och för den som vill ha något lite mer organiserat erbjuds guidade mountainbike-turer. Är du ny inom terrängcykling kan du testa på en mountainbike-kurs för att lära dig grunderna. Allt du behöver är en hjälm, en mountainbike och minst en halv liter vatten.

Hjälpmedlen

Att hyra cykel är ett extra behändigt sätt att ta sig runt stan för tillfälliga besökare och turister. Det finns även lånecyklar tillgängliga från Styr & Ställ, från mars till och med december, som du kan hämta och lämna från 50 olika stationer runtom i stan. Den första halvtimmen är alltid kostnadsfri, därefter kostar nästa halvtimme 10 kr, nästföljande 20 kr och efter det går det på 40 kr per påbörjad halvtimme. Således är detta kanske främst ett sätt att ta sig runt korta sträckor. Om du aldrig cyklar mer än en halvtimme kan du komma undan riktigt billigt således.

För dig med vanlig, hederlig cykel finns över 8 500 cykelparkeringsplatser i centrala Göteborg och för närvarande planeras ett cykelparkeringstorn (ja, du läste rätt: ett torn) på Drottningtorget.

Du kan även planera din resa från A till B med hjälp av Cykelreseplaneraren. Här kan du även få information om t.ex. trafikstörningar, cykelparkering, serviceplatser, pumpstationer och lånecyklar.

App, app, app - nu tår vi de lella logna!

I Göteborg kan man ta hjälp av praktiska appar för att göra cyklingen extra käck. Med appen Gothenburg Guides får du guidade turer med flera stopp där du får ta del av berättande texter som du antingen kan läsa eller lyssna på i din smarttelefon. Här kan du välja mellan att ta turen "Guldkorn i Göteborg" (ca 10 km), som går förbi Slottsskogen, Feskekôrka, Poseidon och Trädgårdsföreningen, eller "Längs Älven" (ca 14 km), där du får utforska intressanta stopp längs Göta Älv. Bäst av allt: den är gratis.

En annan hjälpsam app är Cykelstaden, som tagits fram för att göra vardagen lite enklare för stadens inbitna cyklister. Här hittar du serviceställen, Styr & Ställ, pumpstationer och cykelparkeringar. Gôrpraktiskt!