Publicerat i Cycle och taggat svenska-cykelstäder, Sverige

I denna bloggserie går vi igenom några av Sveriges mer eller mindre kända cykelstäder för att undersöka hur cykelvänliga de faktiskt är. Turen har kommit till Malmö, som väl kanske är det närmaste ett cykelmekka man kan komma i Sverige. Men stämmer bilden med verkligheten? Vi har tagit oss en närmare titt på Sveriges Amsterdam.

Cyklingen

Malmö har utsetts till årets cykelfrämjarkommun fyra gånger, senast 2015, och har alltid hamnat på topp fyra. I år fick de nöja sig med en delad andraplats med Uppsala - efter storkonkurrenten Lund. Av 60 poäng kammar Malmö hem 51 möjliga och är särskilt starka i kategorierna information/marknadsföring, aktiviteter och cykelpolitik. Där kan noteras att kommunen satsar mer än någon annan på cykelinformation, med skyltning på varje cykelväg, och är ensam med att få full pott i kategorin. Bland aktiviteterna kan nämnas "Cykling utan ålder" för äldreboenden där de äldre får ge sig ut på cykelutflykter, vilket såklart har många hälsofördelar. Bara när det gäller befintlig infrastruktur är Malmö sämre än medelvärdet i landet, men har ungefär samma snitt som övriga större kommuner.

Källa: Cykelfrämjandet

Malmö kommun har en antagen cykelstrategi, en cykelplan och resurser för implementering av planen. Var fjärde resa görs på cykel i kommunen, staden stoltserar med 490 km cykelväg och har utsetts till världens sjätte bästa cykelstad (!). Men det är fortfarande en bra bit kvar för att nå upp till världsettan Köpenhamns nivå. En kort tågresa bort visar danskarna hur en cykelstad verkligen ska se ut och tyvärr håller inte Malmö måttet – än. Men visst finns det potential för Skånes pärla. Inte nog med att klimatet är mildare än i större delen av landet – underlaget är lika platt som Zlatans mage.

Kollektivt

Cykeln är välkommen på Öresundståg och Skånetrafikens tåg i mån av plats och en särskild cykelbiljett krävs då (två för tandem). Detta gäller inte hopfällbara cyklar och mikrobikes, som får följa med som gratis handbagage, eller varucyklar/trehjulingar/cykelkärror som endast får medföras mellan Hyllie station i Malmö och Tårnby i Danmark. På stadsbussar är cyklar inte välkomna och på regionbussen får dem endast medtagas vissa tider och då gäller en cykel per buss. Är utrymmet redan upptaget? Osis.

För att underlätta för pendlingscyklister har Malmö byggt cykelparkeringar, Bike & Ride, vid stationerna Hyllie, Triangeln och centralen. Det är alltså enklare än någonsin att kombinera cykling och kollektivtrafik. Parkeringen är gratis och anläggningarna är öppna dygnet runt. Vill du vara säker på att få plats och dessutom få extra säkerhet får man dock punga ut 80 kr per månad (eller 800 kr per år).

Sedan den 14 maj i år har Malmö nu även ett hyrcykelsystem, Malmö by Bike. Ett årsabonnemang kostar 250 kr, men det finns även möjlighet att abonnera en cykel i 24 eller 72 timmar för tillfälliga besökare. För bra för att vara sant? JA. Du får endast använda cykeln en timme i taget, så för längre utflykter blir det till att hitta andra tillvägagångssätt.

Infrastruktur

Stadsplanering som tar stor hänsyn till cykling är tyvärr ganska sällsynt, men Malmö gör sitt bästa för att ändra på detta genom att expandera vägnätverket för cykling, separera gång- och cykelväg där det är möjligt, göra cykelparkering mer lättillgängligt och uppmuntra till cykling genom cykelbarometrar, fria luftpumpar och en cykelservicestation för gemene man.

Mer information hittar du i klippet här nedan:

Stilen

I Malmö är inte cykling bara ett transportmedel eller träningsredskap – det är en accessoar och en livsstil. Den som helt vill anamma Malmö-kulturen bör skaffa sig en lådcykel i Christiania-stil och svira runt Möllan på. Annars gäller ofta principen ju äldre, desto bättre. En gammal damcykel kan få nytt liv med lite färg och klistermärken. Ta till vara på gamla delar och bygg ihop något personligt – uppfinning från återvinning är mottot.

Är du en sådan som uppskattar äkta stil kan du delta i Malmö Tweed Ride, vilket är som det låter: en cykelfärd i tweed, där värdeord som jazz, te, lemonad och gemenskap står i centrum.

Bonus!

Kolla in Malmös cykelkarta för att ta dig runt stan på bästa sätt. Här kan du även hitta information om hur du bör utrusta din cykel och läsa mer om Bike & Ride.

Här hittar du närmsta cykelpump och här finns lite användbar cykelinformation från Malmö stad.

Ta en titt på våra djupdykningar i andra svenska cykelstäder.