
Storstäder har alltid en extra utmaning när det gäller att hitta smidiga lösningar för den cyklande befolkningen och det är inte alla som lyckas. Så vad har Stockholm för saker som talar för och emot en positiv utveckling mot att bli en cykelstad i framtiden?
Det som talar för Stockholm som cykelstad:
- Läget – Stockholm ligger naturskönt vid vattnet och lockar till nöjesturer på Djurgården och får inte alltför hemskt mycket snö om vintrarna
- Stockholmare gillar att röra på sig i alla former och det finns gott om MEMIL:s ute på gatorna
- Det är hur svårt som helst att hitta parkeringsplats i innerstaden. Då är det bra mycket skönare att glida fram på cykel.
Det som talar emot Stockholm som cykelstad:
- Avstånden – ju längre man bor ifrån sitt jobb, desto mindre benägen blir man att cykla
- Begränsade möjligheter att ta med sig cykeln i kollektivtrafiken för att underlätta jobbpendlingen
- Bristen på säkra cykelbanor överallt. Det kan bära emot för en del att ge sig ut och cykla i biltrafiken...
Då och Nu
Cykeln har varit en naturlig del av människans liv under flera hundra år och trots att det i början var lite mer av en rikemansleksak så har cykeln också varit det självklara transportmedlet för de som inte har råd med bil. Den första velocipeden (Stort framhjul, litet bakhjul) i Sverige tillverkades faktiskt i Stockholm av J. W. Östeberg någonstans omkring år 1868, så nog har stockholmarna haft tillgång till cyklar av olika slag redan från början. Dock var klädseln lite annorlunda ifrån dagens lycra om man ska gå efter bilden på herrarna nedan:
1972 hölls FN:s första miljökonferens i Stockholm där man uppmärksammade bland annat den negativa miljöpåverkan som det ökande bilåkandet bidrog till. Det fick många stockholmare att vakna till och ge sig ut med positiva budskap om cyklar istället. De utsmyckade sina cyklar med skyltar med budskap som "cyklar är snälla", "Ta't lugnt, ta en hoj", "Hjärtats nyckel stavas cykel". Härligt med engagerade cyklister!
Men det är inte alltid det var bättre förr. Stockholms cykelvägnät byggs hela tiden ut (även om det kanske inte märks så tydligt för alla) och i år är den stora satsningen på cykelgarage i innerstaden ett spännande tillskott för alla oss som inte vill riskera att få cykeln stulen eller behöva sätta oss på en kall och blöt sadel efter arbetsdagens eller shoppingrundans slut. Om det är enkelt och smidigt så ökar chansen att fler cyklar, och med dagens långa, trista bilköer så borde valet inte vara så svårt. Kolla in denna häftiga karta t.ex (lånad av trafiken.nu/stockholm) som visar hur långt man hinner med respektive transportslag på 30 minuter i Stockholm:
Där ser ni att man allt kan glida förbi bilköerna med stil på cykeln i morgonrusningen!
Något som är lite trist dock är att det finns begränsade möjligheter att ta med sig cykeln på pendeltågen i storstaden. Det är bara tillåtet vissa sträckor och då absolut inte under rusningstrafik. Dessutom har andra resenärer alltid företräde, så är det fullt med folk så får du och cykeln snällt vänta till nästa tåg. Det här är givetvis tråkigt och påverkar folks vilja att cykla till och från jobbet t.ex. Många bor en bra bit ifrån sitt jobb men skulle kanske kunna tänka sig att cykla en bit av vägen, om inte hela vägen känns rimlig. Det är klart att det här är en knepig nöt att knäcka, men väl värt att titta på för politiker som vill öka mängden cykelpendlare. Tills dess får vi hålla tillgodo med ihopfällbara cyklar av den här typen.
Satsningar
Eftersom Stockholm är vår huvudstad och den ständigt behöver förändras och anpassas inför nya utmaningar med en hög andel inflyttade människor varje år så blir den liksom aldrig färdig. Vägarbeten här, och vägarbeten där kan vara en källa till stor frustration hos cyklister (och bilister också för den delen, men de bryr vi oss inte om just nu...) och det kan kännas som att allt görs för biltrafiken och att cyklisterna som vanligt glöms bort. Men så är det faktiskt inte. Det gäller att gräva lite under ytan att hitta de satsningar som faktiskt görs för cykeltrafiken.
I kampanjen ”Ser du möjligheterna” som Stockholms stad lanserade i samarbete med naturskyddsföreningen i maj i år tar man upp en mängd nya projekt som redan startats eller som planeras inom den närmsta framtiden. Det handlar om nya cykelparkeringar som detta finfina cykelgarage på Odenplan, fler cykelpumpar spridda över staden samt nya och bredare cykelbanor på flera platser. Det är en långsiktig satsning fram till 2018 där 1 miljard kronor har satts åt sidan, med en förhoppning att 15 % av alla resor i rusningstrafik vid den tiden ska ske med cykel. Det är något som vi på Wiggle hoppas och tror kan bli sant om infrastrukturen för cykel kan bli säkrare och mer omfattande. Du kan läsa mer om stadens cykelprojekt i detalj här.
För turisten
Okej, man behöver faktiskt inte vara turist för att ta del av dessa tjänster. Kanske är cykeln på verkstad, eller så har den gamla rostiga damtrallan gjort sitt och du känner inte för att införskaffa en ny riktigt än? Då är cykeluthyrningen via City Bikes värt en titt! De har ca 140 cykelstationer runt om i staden och där kan du hyra en cykel mellan april- oktober och uthyrningen gäller för 3 timmar åt gången. Alltså är det inget för dig som vill pendla till jobbet, utan mer för dig som vill ta en liten tur ut till Djurgården på din lediga dag kanske, eller dig som behöver lite hjälp att kånka hem matkassarna ifrån Ica. Och är man turist är det ju hur härligt som helst att kunna trampa fram över broarna mellan öarna istället för att sitta inklämd på tunnelbanan eller en buss.
Nytt för i år är attraktionen Stockholm Waterbikes. Det är, som ni kanske redan gissat, cyklar som används på vattnet! Hur kul låter inte det liksom! Cykeln är placerat på potoner och sedan är det bara att trampa loss, ut över Stockholms vatten, och utforska staden under 30 minuter. Det kallar jag frihet! Givetvis är detta en säsongsbunden aktivitet så tyvärr är det stängt för i år, men ni kan ju börja ladda redan nu inför sommaren 2017. Trampbåtar, släng er i väggen!
Tips till stockholmare som vill cykla:
- Skaffa en hopfällbar cykel! Den är smidig att ta med i kollektivtrafiken (utan att behöva betala tilläggsavgift) och tar inte upp en massa plats i din lilla studentetta om du inte vågar lämna den ute om natten.
- Kolla upp en bra rutt till jobbet i förväg (t.ex. på Google Maps) och jämför den beräknade tiden med vad det brukar ta dig att komma till jobbet med kollektivtrafik/bil. Blir den beräknade tiden för cykel kortare än med bil/buss? Då är det givet att du testar cykeln nästa vecka!
- Nej, alla cykelkläder är inte tighta och gjorda av lycra. Levis har en riktigt schysst pendlingskollektion som alla trendmedvetna storstadsbor bör kolla in