Publicerat i Cycle och taggat svenska-cykelstäder

Norra delen av Sverige glöms ofta bort i cykelsammanhang. Det är mörkt en stor del av året och snön ligger kvar en bra bit in på vårkanten. Båda dessa faktorer är något som inte riktigt brukar gå ihop med just cykling. Men Umeå verkar gå emot trenden. I en rapport som släpptes tidigare i år så visade det sig att så många som var tredje umeåbo cyklar till arbete/skola och hela var femte invånare fortsätter att cykla även när snön ligger. Låt oss ta reda på vad det är som får våra vänner i norr att ta hojen...

 

Cyklingen:

I Umeå arbetar man för att skapa en attraktiv och hållbar stad där man vill att flera resor ska gå med hållbara färdsätt, och där cykeln utan tvekan är en viktig del. De har tagit fram ett cykelbokslut för 2015 för att invånarna och andra intresserade ska kunna läsa om vad som gjorts och vad som är på gång. Bland annat går det att läsa att 50 % av alla resor inom kommunen sker med hållbara färdsätt (till fots, på cykel eller med kollektivtrafik) och att målet är att öka denna siffra till 65 % fram till år 2022. Det ska nog inte bli några problem med tanke på att de inom kommunen redan har hela 255 km kommunala gång- och cykelstråk, samt planer på att utöka med 6 nya cykelbanor under 2016. Men det är ju inte bara att skapa nya cykelbanor kors och tvärs, man måste ju underhålla de som redan finns också, och det är Umeå bra på. Man har räknat ut att en asfaltsbeläggning på cykelbanor har en livslängd på omkring 30 år, och med dagens budget på 2,1 miljoner kronor per år så hinner de utan problem med att asfaltera om befintliga cykelbanor i behov av uppfräschning.

 

När kommunmedborgarna själva fick frågan om vad de tyckte skulle prioriteras i trafikplaneringen 2014 så var resultatet slående. Majoriteten ville att gång- och cykeltrafiken skulle få störst utrymme, därefter busstrafiken, och allra sist biltrafiken. Inte ens bilisterna själva tyckte att den skulle prioriteras! Det kan man kalla glädjande utveckling! Såhär såg det ut:

För dig som är nyfiken och vill veta mer om bokslutet så finns det att läsa här

Aktiviteter:

Umeåborna verkar gilla att tävla, i alla fall om man ska gå efter resultatet i Cykelkampen som pågick 1-31 maj. Den går till så att cyklisterna laddar ner en gratis-app till sin telefon där de skriver in hur långt de cyklat, eller registrerar sina resor i efterhand på webben. Alla vardagsresor med cykel räknas, alltså de cykelresor du gör till jobb, skola, vänner och till affären till exempel. Dock fick man inte räkna med särskilda sportaktiviteter på cykel, så det spelar ingen roll om man är nästa Emma Johansson på uppgång. Det är vardagscyklingen som är av intresse alltså.  

Det som är extra roligt med denna tävling är att man kan delta individuellt i dam- eller herrklassen, eller som lag. Till och med ungdomar får vara med och bilda sina egna lag. Det är en riktigt kul idé som verkligen motiverar människor att cykla mer, inte minst för att det finns aktivitetsarmband och cykeldatorer i vinstpotten. Och nog funkade det för umeåborna alltid, för de cyklade totalt  173 079 km under en månads tid. Det var en ökning med hela 80 % från året innan!

Andra dimensionen av tävlingen är att städerna som deltar jämför sina resultat med andra europeiska städer som deltagit. I år blev Umeå näst bästa cykelstad i Europa och får ta emot pris för detta under Civitas Forum Conference 2016 i Gdynia i september. Bra jobbat!

Cykelsatsningar:

Även om kommunen ligger bra till när det gäller infrastrukturen för cyklar så kan bra alltid bli bättre. Därför satsar de på att utöka de 1730 cykelparkeringar de har med ytterligare 600. Det är inte det lättaste när man har att göra med en mindre stad med begränsad tillgång till markytor (speciellt i centrum där störst behov finns), men vi håller tummarna för att det löser sig. Faktiskt så färdigställs Umeås första lastcykelparkering nu under året vid det nya badhuset. Perfekt när man ska ner på stan och shoppa loss efter löning!

Har du kommit fram till en korsning med rödljus och tänkt att ”vad smidigt det vore om jag slapp sätta ner foten nu när jag stannar?”. Då ska du kanske flytta till Umeå, för där har man börjat sätta ut s.k Bikers rest, en stödstolpe för cyklister medan de väntar på att det ska bli grönt ljus. Det går både att vila foten och hålla sig i ett litet handtag upptill. Är det här något vi kommer få se mer av i framtiden tror ni?

.

 

En annan satsning som gjorts är Kollvisionen; en kampanj med fokus på samspelet mellan alla trafikanter, oavsett färdsätt. Man vill uppmuntra alla trafikanter att ta hänsyn till varandra, istället för att skicka gliringar till bilister som kör som galningar, tuta på cyklister, eller klaga på gående som tittar ner i mobilen istället för åt sidorna när de går över gatan. Alla har ett ansvar i trafiken, och om alla hjälps åt så blir det trevligt helt enkelt. Kampanjen tog hjälp av förre kommunalråder Lennart Holmlund för att spela in några korta videosnuttar där de vill föra fram budskapet. Nedan ser du en av dem:

 

 

 

Om ni inte redan visste det så är Umeå dessutom medlemmar i organisationen Svenska Cykelstäder, där Sveriges bästa cykelkommuner samlas under ett och samma tak för att diskutera långsiktiga och hållbara lösningar för framtidens cykelsatsningar. Vilka mer som är medlemmar ser ni här

Vintern:

Även om det känns långt borta just nu så vet vi att den kommer; vintern. Lång, mörk, kall och hal är den och den brukar göra allt i sin makt för att hålla oss borta från våra älskade cyklar. I Umeå ser man inte det här som en stor grej. Snö är vitt puder. Det borstar man bort och hoppar på hojen ändå. Men förutom att Umeåbor är coola som få när det gäller att tåla kyla och mörker så får de bra hjälp från kommunen som satsar ordentligt på snöröjning och sandning. Bland annat genomförs tester med varmsandning och sopsaltning så att invånarna ska slippa lämna cykeln hemma. På kommunens hemsida finns t.o.m en snödagbok där snörröjningsteamet lämnar uppdateringar om sitt arbete. Hur bra som helst ifall du sitter hemma och undrar när just din gata ska plogas. Nu har dagboken givetvis semester, men från och med oktober så kan ni gå in och kika där.