
1. Ta på dig varma kläder som kan anpassas efter temperaturen
När du cyklar i kallt väder finns det några klädval du behöver göra för att försäkra dig om att du håller dig bekväm på cykeln.
Jag föredrar att ykla i kläder som låter mig reglera kroppstemperaturen en smula. Det kan vara en kortärmad tröja med armvärmare till t.ex, istället för en långärmad tröja. Och shorts med ben- eller knävärmare istället för bib-shorts. Då har man fler valmöjligheter och kan anpassa kläderna senare under cykelturen när man blir varmare.
En annan sak som kan påverka dina val är vem du cyklar med och var du cyklar. Om du cyklar så lite som 3-4 km/h fortare än vanligt kan det göra stor skillnad i din kroppstemperatur och påverka komforten i längden.
Mina favoritplagg är Castellis bib-shorts Nanoflex tillsammans med arm- och benvärmare. Och så västen Morvelo Hemisphere. Det håller mig varm och go.
2. Gör rent cykeln så ofta som möjligt
Det finns inget värre än när något går på tok med cykeln mitt ute på en landsväg i kyla och vind. Därför är det viktigt att hålla cykeln i toppskick inför varje runda. Annars kan det komma och bita dig i baken efteråt. Om du har turen att kunna förvara cykeln inomhus är det jättebra – då kan cykeln torka från allt vatten den samlat på sig under cykelturen.
Själv använder jag enkla rengöringsprodukter och spolar av cykeln med vattenslangen. För de mer svåråtkomliga områdena använder jag en målarpensel. Den här rengöringen tar bara några minuter efter varje cykeltur och det kan göra att du slipper stanna mitt i räningen för att laga eller fixa till något som gått snett. Se också till att du applicerar smörjmedel på kedjan efter att du gjort rent cykeln. Det finns knappast något värre än en gnisslande kedja timme efter timme ute på vägarna...
3. Däcken är också viktiga
Rätt däck kan göra stor skillnad när du cyklar vintertid, eftersom de är din kontakt med vägen. Det sista man vill är ju trots allt att krascha och inte kunna cykla när man vill. Lätta, glatta sommardäck kommer inte fungera på vintern. Kolla istället in några grövre MTB- eller racerdäck som ger dig bra grepp på hala och våta vägar.
Mina personliga favoriter är Continental grand prix 4000s, kanttrådsdäcken Vittoria Rubino samt de öppna kanttrådsdäcken Vittoria Pave.
4. Skydda händer, fötter och ansikte
Något värmande runt ansiktet, ett par sköna handskar och ett par skoöverdrag är ett måste om du ska cykla vintertid.
Just händer, fötter och ansikte kan snabbt bli kalla och blöta om du inte använder rätt utrustning, och resultatet kan bli rätt obehagligt.
Om jag får välja tar jag på mig en merinokeps från dhb, thermomössa från Castelli, handskarna Defeet Dura under ett par ytterhandskar från Sealskinz samt skoöverdrag från Gripgrab.
5. Vintermåsten
Det finns några riktigt billiga förändringar du kan göra gällande din utrustning, vilket kan hjälpa dig hålla ut i den kalla vintern.
Slangar är ett måste att ha med sig. Det är vanligare att få punkteringar under vinterhalvåret eftersom det finns mer skräp ute på vägarna.
Jag använder lysen från LifeLine i kombination med ett par från Exposure. Det är bra att ha en back-up helt enkelt ifall de andra lysena slutar fungera. Lysena från LifeLine är prisvärda, lätta att ladda via USB och fungerar riktigt bra.
Stänkskärmen Ass saver är också riktigt bra. Den är mycket lättare än om du har kompletta stänkskärmar på cykeln och den skyddar helt ok när det är blött ute. Du slipper bli helt täckt av smuts och vatten eller bli nedkyld.
Jag använder dhb:s thermostrumpor under hela vinterhalvåret. Både när jag kör MTB och landsväg. De är bekväma och varma, för att inte tala om prisvärda. Så fort jag ska ut och cykla i kylan sträcker jag mig efter just de strumporna i byrålådan.