Publicerat i Cycle och taggat coasts-and-cols, team-wiggle, bikepacking
bikepacking-touring-trip

Det hela började med en karta över Frankrike. Idéer om utforskande, kit-testande och en utmaning började ta form. Vår medarbetare Tim tog det från idéstadiet till verklighet och begav sig ut på sin Coasts and Cols-tur i september. Läs mer här... 

---

2015 började Wiggle sälja friluftskläder, tillbehör och annat du kan behöva när du campar, såsom tält, jackor, stormkök och liggunderlag. Det fick mig att börja fundera på hur jag bäst kunde testa dessa nya kit och varumärken. En utmaning började ta form...

Det var så min Coasts and Cols-rutt föddes. Med start utmed norra Spaniens kust planerade jag att fortsätta söderut till Navarre och sedan ta mig österut till Pyrenéerna. Väl framme vid bergen var tanken att korsa den franska gränsen och cykla nedför Pyrenéerna med ett par rejäla stigningar på vägen också. Efter alla berg skulle det få bli en dags vila med en god vän i närheten av Carcassonne. Äventyret avslutas sedan med cykling norrut utmed kusten vid Bordeaux, genom Vendee och Bretagne, till St. Malo där färjan hemåt väntar.  

1 900 kilometer cykling och stigningar på  28 000 meter. Totalt omkring 100 timmars cykling. Lätt som en plätt... 

Min plan var redo. Jag bestämde mig för att testa en cykel, nytt kit, min kropp och mitt psyke. 

coasts and cols bikepacking map

 

Dag 1 – Låt äventyret börja...

Färjan anländer till Santander i Spanien en aning försenad på grund av stormigt väder. Jag rullar ut på okänd mark och beger mig mot kullarna. Första dagen är det bara 40 km cykling, men rutten tar mig över resans första bergspass, efter vilket jag slår upp mitt tält på ett öppet fält med utsikt över den upplysta staden.  

 

Dag 2 - Spaniens Sierra

Dag 2 är dagen då det börjar på allvar. Jag vaknar tidigt för att trampa iväg sydöst genom Baskien. Mitt mål är Pamplona, lite mer än 200 km bort. Jag passerar sjöar och berg och cyklar över grusvägar. Dagen avslutas enligt schemat med mina planerade kilometrar avklarade. Jag drar igång stormköket JetBoil MiniMo och lagar en middag bestående av nudlar, pastasås och kyckling. 

 

Dag 3 – Frankrike i sikte

Jag lämnar min tältplats i gryningen. Idag bär det av mot Frankrike. Jag lämnar Navarre och cyklar västerut nu upp mot Pyrenéerna. På den sena eftermiddagen under en mörknande himmel, börjar jag cykla uppför Port de Larrau – bergspasset mellan Spanien och Frankrike. Innan jag når toppen öppnar sig dock himlen och kroppstemperaturen får sig en rejäl törn. Jag fortsätter cykla nedför och över på den Franska sidan så snabbt jag kan utan att utsätta mig för fara. 

 

Dag 4 – De höga bergen i Pyrenéerna

Jag vaknar till ljudet av regn mot mitt tält från Kathmandu. Jag kryper ut ur den varma sovsäcken, hoppar i mina regnkläder och beger mig iväg. Idag väntar flera stora bergspass – min första riktiga utmaning. Jag tar mig an Col de Marie Blanque i vätan. Jag cyklar nedför och in i dalen innan jag når Col d'Aubisque vid lunchtid. Jag cyklar återigen uppför, djupt in bland molnen och så ner igen genom dimman som bygger på. Vädret blir snabbt sämre så jag bestämmer mig för att spara Col du Tourmalet till morgondagen när det är ljusare, eftersom det nu ser ut att kunna bli lite snö t.o.m. Jag checkar in på resans första riktiga camping där jag duschar, lagar mat och sover bekvämt.

 

Dag 5 - Tourmalet. Passet som aldrig ville ta slut.

Klar himmel över Tourmalet ger mig en bra start på dagen. Jag börjar cykla uppför bergspasset och väl uppe på toppen är det bara 5 grader varmt och det snöar! Jag tar på mig alla kläder jag har. Det är en rejäl bedrift att ha tagit sig uppför hela passet dock så jag beger mig nedför för kaffe och kaka som belöning. Näst på tur är Col d'Aspin. Därefter Peyresourde. Och så till sist Col de Mente. Ljuset (och mina ben för den delen) är svagt när jag tar mig an dagens sista bergspass. Det slutar med att jag slår upp mitt tält bredvid en övergiven lada precis innan jag når toppen av Col du Portet d'Aspet – Det är totalt 5 500 meters klättring avklarad. 

 

Dag 6 – Mot civilisationen

Jag begere mig bort från bergen och mot solskenet. Idag väntar Corbieres och en vilodag med vänner. Jag stannar till en snabbis för att köpa lite bakverk och planera min rutt så att jag tar den snabbaste vägen till en varm dusch och en bekväm säng. 

 

Dag 7 – Vilodag!

Jag har tvättat och torkat mitt kit och beger mig ut för en avslappnad tur med en kompis. Kit cleaned and drying, I head out to spin the legs over, with a good friend. Jag får chansen att låna ett Castelli-kit och vi utforskar Corbieres i solskenet. Och så Cassoulet till middag. Perfekt.

 

Dag 8 – Dags att bege sig norrut

Jag lämnar Carcassonne och bergen bakom mig för resans andra etapp – norrut och hemåt. Jag cyklar över Montagne Noir och mot det platta landskapet i Bordeaux. Jag passerar vingårdar och fruktträdgårdar medan min Kona Private Jake lägger kilometrarna bakom sig.

 

Dag 9 – Plötsligt händer det...

Den här cykelsemestern har hittills testat mitt kit och min kropp och först att falla offer för distansen är mina däck. Jag undviker en katastrof genom att ta cykeln till en lokal cykelverkstad där jag får tag i två nya. Det fick bli ett par pålitliga Michelin CX. Jag beger mig tillbaka ut på vägarna och sätter sedan upp mitt tält strax norr om Bordeaux, vid en övergiven vingård (och det finns det inte många vill jag lova!).

 

Dag 10 – En dag att ta igen några mil på

Efter gårdagens otur ligger jag en bit efter schemat så det gäller att trampa på nu. Jag når atlantkusten och beger mig norrut genom La Rochelle och Rochefort innan jag styr mot Vendée. Dagen avslutas med camping bland vindkraftverken där jag äntligen får vila benen efter 10 timmar på sadeln. Jag är tacksam över att jag packade ner min varma dunjacka från Kathmandu när temperaturerna sjunker i takt med solen på himlen. 

 

Dag 11 – Sista urladdningen

Med en välkommen medvind tar jag mig den sista biten norrut och försöker skynda på så att jag hinner med färjan jag bokat hem. Jag cyklar från Vendée till Loire-floden och vidare in i Bretagne. Efter 272 kilometer och över 11 timmars cykling lägger jag mig ner på mitt liggunderlag från Nordisk för sista gången under denna resa. 

 

Dag 12 – Med start i gryningen

De sista 40 kilometrarna till hamnen i St. Malo gör jag i gryningsljus. Jag är ännu en gång tacksam för min GoreTex-jacka, men det är inte mycket som kan dämpa mitt humör och min stolthet över att ha klarat av hela resan. Det har varit en utmaning men också ett fantastiskt sätt att se de varierande landskapen på samtidigt som jag testat kropp och psyke. Jag tar en sista fransk kaffe med tillhörande bakverk som belöning innan jag går på färjan hemåt. 

 

Lite siffror från resan

  • 1 933 kilometer    -  Den totala cyklade distansen
  • 94 h 20 min          -  Total tid tillbringad på cykelsadeln
  • 28 629 meter        -  Totalt antal höjdmeter avklarade

 

 

Mina favoritprylar från resan

Jag använda varje liten pryl jag tog med mig på resan, förutom (tack och lov) första hjälpen-kitet från LifeSystems.

Men vilka blev mina favoriter? Här har du dem, mina topp 10: 

Kolla in hela friluftsutbudet hos Wiggle

 

För den nyfikne finns alla Instagram-foton från #coastsandcols här