
Från baddaren hela vägen till guldhajen - hur ska man gå till väga för att lära sitt barn att simma? Och vad finns det för hjälpmedel som kan underlätta och göra simningen roligare för de små? Vi har tipsen du behöver för att komma igång.
Första simtagen
Visst kan man som förälder luta sig tillbaka och låta skolan sköta det där med simningen, men å andra sidan blir det så mycket roligare och mer givande för barnet om mamma eller pappa är delaktiga också. Dessutom är det många elever som ska fokuseras på under simundervisningen i skolan, medan det bara är du och ditt barn när ni övar själva, vilket kan göra stor skillnad.
Det första man bör tänka på som privatsimtränare är att vattnet ska kännas roligt och tryggt. Om barnet utvecklar en rädsla för vatten kan det bli svårt och ta tid att lära sig simma. Så steg ett är att ha en avslappnad inställning till simträningen - tänk uppmuntra, inte pressa. Det ska inte kännas som ett tvång för barnet utan vara en rolig aktivitet ni ägnar er åt tillsammans. Kvalitetstid helt enkelt.
Börja med det man kallar för vattenvana, d.v.s. lekar och rörelser i vattnet som syftar till att barnet ska känna sig bekvämt och tryggt i vattnet. Det handlar om att lära känna vattenmotståndet, träna på balansen och öva upp självsäkerheten. Detta är en viktig grund för den efterföljande simträningen och är inget som bör stressas fram.
Simma lugnt
Börja i en del av bassängen där barnet bottnar för att det inte ska kännas otäckt. Gå inte för fort fram och kör kortare sträckor i taget. Öva på att utföra simtagen på ett korrekt sätt, men fokusera även på att våga doppa huvudet, glida och flyta i vattnet samt på andningen. Vilka specifika simsätt ni använder spelar inte så stor roll utan det viktigaste är att barnet lär sig simma. Skolan lägger dock vikt på bröst- och ryggsim så är man osäker kan det vara bra att prioritera dessa två.
Framför allt kan det vara svårt att få barnet att våga sänka huvudet under vatten, så börja långsamt och stegvis. Visa dig själv när du gör det och att du inte får något vatten i ögonen och att det inte är obehagligt. Vid övningar på att våga vara under vattnet kan simglasögon underlätta. De är inte bara tuffa utan öppnar även upp en helt ny värld för barnen, som inser att de kan ta del av allt spännande som pågår under vattnet.
Övningar
Här följer några förslag på övningar som kan skoja till simningen lite och göra att ditt barn lättare vågar testa nya saker i vattnet. Det är viktigt att du som vuxen ler och skrattar mycket så att barnet känner sig lugnare, samtidigt som du såklart är beredd att hjälpa ditt barn om något skulle gå snett. Att ha en annan vuxen med vid sidan av bassängen kan vara en bra extra säkerhetsåtgärd.
Prata med fiskarna
Uppmana ditt barn till att blåsa bubblor i vattnet ("prata med fiskarna") och låt hen sedan föra ner örat i vattnet för att lyssna på vad de svarar. Detta är en bra aktivitet för att öva upp andningen, vilket är första steget till att få ditt barn att simma på egen hand. Man kan sedan införliva armrörelserna.
Sparka med benen
... eller "Blöta ner pappa". Kan utföras antingen på mage eller rygg och målet är att plaska så mycket som möjligt. Det är en rolig och relativt enkel aktivitet för barn, som ofta är vana vid att sparka och de ser direkt effekten av sina rörelser, d.v.s. massa plask men även en framåtdrivande kraft.
Spegel, spegel på väggen där
Har du två barn (eller fler, så länge det är jämnt antal) är spegelleken perfekt, men du kan även göra den ensamt med ditt barn eller i grupp. Den går ut på att en av er gör någonting i vattnet, kanske en grimas eller hoppar under vattnet eller något annat, som den andra sedan härmar. En skojig lek som kan göra att barnet vågar mer än det annars skulle göra - för att inte vara sämre än du.
Skattjakt
Denna övning är för barn som redan övat upp sin vattenvana. Genom att kasta ner en leksak, eller "skatt", i vattnet kan barnet öva sig på att dyka samt titta och hålla andan under vattnet. Skatten kan vara i form av och eller "riktiga skatter" som och .
Hjälpmedel
"När jag var liten behövde man minsann inte allt det här krimskramset för att lära sig simma" är en ståndpunkt man kan ha, och visst stämmer den på sätt och vis. Det är fullt möjligt att lära sig simma utan några som helst hjälpmedel, men det kan samtidigt underlätta enormt att ha dem. Lära-sig-simma-redskapen har en viktig uppgift, inte bara som ett tryggt stöd för barnet utan även som en rolig detalj som kan göra simträningen så mycket mer njutbar.
Lite flyt
, , och (för och månader) kan göra att barnet känner sig tryggare och får välbehövlig hjälp i början. På så sätt kan ni fokusera på det roliga med simningen och att öva upp tekniken innan det blir på allvar.
Dyk ner i det roliga
Ett supersmidigt sätt att få barnen att våga dyka ner under vattnet är att använda dykleksaker. För vem vill inte hinna före brorsan eller syrran till skatten som ligger och väntar på havets botten? Vissa av dessa leksaker blinkar även i 30 sekunder efter att du aktiverat dem så att de syns tydligt under vattnet.
Stoj och stim
Det finns även en hel del andra varianter på simleksaker som kan göra det roligare. Ibland behöver man bara en boll () för att ha kul i timtal. gör att ditt barn kan öva på att blåsa i vattnet och är mest bara roliga.
Kolla in alla våra simkläder, simglasögon och simleksaker för barn.