Gore Bike Wear One Pro Jacket Review

Jag har haft min Gore One GTX Pro-jacka ett tag men har inte hunnit testa den ordentligt i alla väder ännu. Eftersom jag ahde en extra semesterdag kvar att ta ut bestämde jag mig för att dra till Cwmcarn med min bror och ta en tur på de walesiska stigarna. För en gångs skull önskade jag mig regn, och min önskan gick i uppfyllelse.

En blandning av solsken och ösregn välkomnade oss när vi kom till Cwmcarn. Det var hur bra som helst enlgit mig eftersom det skulle ge mig de perfekta förhållandena att testa jackan i. Stigarna var väldig blöta och leriga med gott om rotbeströdda uppförsbackar att njuta av. De här förhållandena skulle verkligen visa hur bra Gore ONE-jackan kan hantera regn, svett och kladdig lera. 

 

En jämförelse av vattentätheten

För att kunna mäta hur pass bra Gore One Pro presterar bestämde jag mig för att göra en jämförelse. Min första runda av Twrch-leden cyklade jag med en vanlig. Lätt, vattentät jacka av standarmodell. Andra rundan av Calfall-leden cyklade jag sedan med Gore One Pro-jackan. På så sätt skulle jag få ett hum om de relativa egenskaperna och bättre kunna se var Gore ONE Pro briljerar (eller sviker).

Med rejält ösregn svepandes upp över de walesiska dalarna förändrades förhållandena från den ena stunden till den andra. Ena stunden var det höstvarmt solsken med blå himmel för att snabbt gå över till mörka moln och kalla regnskurar.

Den vattentäta jackan av standardmodell fungerade väldigt bra till en början, men efter 40-50 min cykling i ösregn var materialet mättat och jag började bli fuktig och kall.

Gore ONE Pro-jackan briljerade verkligen i de senare stadierna av väta – materialet stod emot regn och lera helt och visade inga tecken på att tynga ner ytan med vatten. Istället gled regnet och leran bara av med en gång. Det var bara att skaka av sig lite lätt så försvannn både vattnet och leran så att jackan höll sig ren och redo för ännu mer action. Jag blev riktigt imponerad faktiskt. Det enda området där leran fastnade var längst ner där bak eftersom de har använt ett aningen annorlunda material just där. 

Gore Bike Wear One Pro Jacket Review

 

Andningsförmåga och passform

När det gäller andningsförmågan var standardmodellen helt ok – jag kände mig inte direkt för varm i uppförsbackarna – men när materialet blev blött började jag kylas ner, särskilt i nedförsbackarna.

Föga förvånande upplevde jag inte det när jag hade på mig min Gore ONE Pro-jacka. Jag kände mig helt skyddad från regnet och vinden hela tiden och i de branta uppförsbackarna blev jag aldrig för varm eller obekväm. Ventilationsöppningarna på sidorna släppte in frisk luft och jackan blev inte fuktig på insidan. Gore ONE Pro klarade testet för andningsförmågan utan problem!

Passformen var tillräckligt ledig för att få plats med ett extra lager under och gav mig gott om rörelsefrihet, vilket var välkommet i de väldigt tekniska nedförsbackarna.

Gore Bike Wear One Pro Jacket Review

 

Kompakt nedpackning

Jackan är inte den mest kompakta i hela världen men den är lätt och får plats i din ryggsäck utan problem. Om du är ute en dag som den jag hade i Wales kan du helt enkelt ha jackan på dig hela tiden eftersom du inte direkt blir svettig i uppförsbackarna ändå och knappast vill stanna upp för att ta på dig jackan när regnet börjar droppa. 

Gore One Pro GTX jacket

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kunde jag inte direkt hitta något negativt med jackan. Den briljerade i mitt lilla minitest och erbjöd komplett väderskydd under hela rundan.

Det enda jag skulle förändrat (och det är baserat på mina egna preferenser) är att det hade varit skönt att ha en huva som kan tas bort eller packas undan när den inte behövs. Jag använder väldigt sällan huvan på min jacka när jag cyklar, och även om huvan på Gore ONE Pro var väldigt diskret så tyckte jag ändå den var lite överflödig.

Ja, jackan kostar lite mer men om du ofta är ute i terrängen när vädret är lite ostadigt så skulle åtminstone jag inte vilja ha någon annan jacka med mig. Jag återvände till parkeringen i ett rejält ösregn men med ett leende på läpparna och helt täckt i lera, med blöta shorts, strumpor och knävärmare. Dock var hela överkroppen torr tack vare den fantastiska Gore One Pro GTX!

Gore One Pro GTX jacket