Publicerat i Run och taggat team-wiggle, OMM, terränglöpning

"Kör OMM Tim – du kommer älska det", sade de. "Orientering, bergsmiljö och äventyr” utlovades. Det mina kollegor glömde säga var hur utmanande det skulle bli med växlande väder och träsk! Det visade sig finnas mycket av den varan under tävlingen i västra Skottland...

Jag kanske var lite naiv när det gällde skalan av OMM när jag anmälde mig. Särskilt eftersom jag är cyklist och springer högst en gång i veckan i normala fall. Men, Team Wiggle var peppade och vi begav oss till Glentrool – vid de skottska Gallowaybergen.


Konceptet bakom Original Mountain Marathon är relativt rättfram. Man har satt ut kontroller över ett stort avsides område i bergen och kontrollerna är alla utsatta på en karta. Deltagarna får sin karta vid starten och måste hitta så många kontroller som möjligt under en förutbestämd tid. Loppet går över två dagar och deltagarna får en ny uppsättning kontroller, ny karta och en ny tidsbegränsning dag två. Natten däremellan sover alla lag, med två personer i varje, på en camping mitt ute i naturen och man måste bära med sig all sovutrustning under loppets båda dagar. I princip är det en orienteringstävling av maratondistans över utmanande terräng och med en rätt stor ryggsäck att bära med sig under tiden.

Jag är inte så pjäkig när det gäller att läsa en karta. När jag började med cykling så ägnade jag mig faktiskt åt liknande orienteringsäventyr men på en mountainbike. Det som dock står i vägen för min framgång är nog det faktum att jag inte är i närheten av att vara någon terränglöpare...

Terränglöpning (särskilt över kullar och berg) kräver skicklighet. Det är inte det lättaste att kasta sig nedför ett berg så snabbt benen kan bära samtidigt som du ska känna efter var du sätter fötterna över stock och sten. Det är verkligen inte mitt rätta element men efter att ha kört terrängpass varje vecka inför OMM så kände jag mig rätt övertygad om att min lagkamrat Ben och jag kunde genomföra loppet med ett hyfsat bra resultat ändå. 

 

Själva tävlingen

OMM bjöd verkligen på en utmaning. Löpningen är bara en liten del av tävlingen faktiskt. Det gäller också att förbereda sig på klättring, vadning genom träsk och skuttande över bäckar.

Du bör också vara förberedd på att läsa en himla massa karta och kunna läsa av en kompass. Och just det, det är bra om du har bra syn så att du kan upptäcka en liten kontrollflagga i en tröjas storlek mitt i ett hedlandskap som sträcker sig kilometer efter kilometer i alla riktningar. 

OMM Checkpoint

 

Ben och jag lyckades hamna på en hyfsat bra plats efter den första dagen trots en del förseningar när vi tvingats vada i bäckar och missat att svänga upp på den enda konstgjorda väg som fanns på hela banan.

Lördagkvällen tillbringades med att fylla på energiförråden och förbereda sig mentalt för dag två med frystorkad mat, briochebullar och te. Vi visste vid det här laget att nästa dag utan tvekan hade en del utmaningar att bjuda på. 

OMM Campsite Scotland

 

Dag två gick inte riktigt lika bra för oss. Efter att ha hittat de första kontrollerna relativt enkelt (om man nu kan kalla det enkelt att behöva kravla sig uppför en geggig bergssida). Därefter dök det upp ett stort problem.

Vi tillbringade bokstavligt talat en hel timme med att försöka ta oss uppför en lerig bergssida. Väl uppe klafsade vi runt i ett träsk och insåg att vi kommit fel, så det var bara att bege sig nedför berget igen tomhänta. Nästa gång tar jag med mig kikare det är en sak som är säker! 

The skies cleared on day 2 of the OMM - the stunning Scottish landscape was revealed

 

En utmaning för kroppen, knoppen och utrustningen  

Det var en rejäl utmaning för synen och psyket att hitta alla kontroller i den tjocka dimman. Själva löpningen mellan kontrollerna var dessutom en rejäl utmaning för kroppen.

Men utan rätt utrustning så finns det ingen chans att du skulle orka springa uppför och nedför en massa berg två dagar i rad! 

 

Här är mina 10 favoriter till lopp som OMM

  1. OMM Classic 25 Maratonryggsäck – Denna fantastiska lilla ryggsäck är lätt, bekväm att springa med och har läckra designdetaljer såsom den utvändiga meshfickan med plats för dina regnkläder.  
  2. OMM Kamleika Byxor – När du springer genom ormbunkar, träsk och öppna fält i regnet så krävs det att dina vattentäta byxor sitter bra och stänger ute vattnet. Dessutom måste de ha en god andningsförmåga. Dessa byxor uppfyller alla kriterierna.
  3. OMM Kamleika II Jacka – Det lätta materialet med fyrvägsstretch hos denna vattentäta löparjacka gör den perfekta för ultralöpning.
  4. OMM Rotor Jacka – OMM:s designfilosofi bygger på att ha så lite onödiga detaljer som möjligt och tillverka produkter som är lätta. Denna fodrade jacka är perfekt för övernattningar utomhus eftersom den ger massor av extra värme inuti en lätt sovsäck.
  5. Salomon Speedcross 4 GTX – Jag fullkomligt älskar dessa skor! Du kan läsa min blogg om dem här. De visade att de klarar av träsk utan problem.
  6. dhb Löpartights – Det är superviktigt att skydda benen mot kylan och vätan. Dessa prisvärda tights gör precis det.
  7. adidas Terrex Solo Löpartröja – Merinoullen i denna tröja gör att den håller sig jättevarm även i den skottska vätan.
  8. GripGrab Running Expert Handskar – Dessa handskar var perfekta eftersom de höll mina fingrar rörliga även när den isande dimman blåste in över bergen.
  9. CEP Kompressionsstrumpor – Ännu en viktig del är att hålla musklerna stabiliserade och hålla igång blodcirkulationen. Om du frågar mig så har CEP de bästa produkterna för detta ändamål.
  10. Nordisk Ven 2.5 Liggunderlag –  till sist så rekommenderar jag att du ser till att få ordentligt med sömn under natten mellan de två tävlingsdagarna. Detta trekvartslånga liggunderlag från Nordisk är perfekt för att skydda dig mot det kalla underlaget i tältet. 

 

En utmaning av kolossala mått

Att kalla OMM för en löpartävling är inte riktigt korrekt. Det är en tävling som innehåller flera fysiska utmaningar samt många mentala också för den delen.

Jag njöt verkligen av att testa både kropp och psyke i den vilda bergsmiljön, och nog testade jag utrustningen ordentligt den också.

Kolla in OMM-utbudet hos Wiggle