Publicerat i Triathlon och taggat recept, meridian, sportnäring

I detta aptitretande blogginlägg delar Wiggle-medarbetaren och cyklisten Tom Vaux med sig av några fantastiskt goda receptidéer för vårt nya utbud av nötsmör från Meridian.

Jag älskar Meridians nötsmör. Faktum är att jag alltid har ett gömt lager i skafferiet. Detta såklart för att de smakar gott men även för att det är ett härligt sätt att blanda i hälsosamma fetter och goda smaker i all typ av kost.

Man kan bre på det på bröd eller skapa en mer avancerad middagsrätt. Jag tyckte att alla smaker var oerhört mångsidiga och enkla att använda.

Meridians smör är rena, utan tillsatt solrosolja (till skillnad från många andra märken), och smakar fantastiskt. Det du ser är det du får och jag är så imponerad!

Meridian har fyra olika nötsmör:

*finns även som ekologiskt jordnötssmör

Recept

Här nedan finns fyra enkla och goda recept att testa med vilket av nötsmören du än föredrar:

Mellanmål – Jordnötssmör i äpple

Låt oss börja med något enkelt.

Om du är ute efter ett snabbt förmiddagsmål som fyller gapet mellan frukost och lunch kan det här vara en variant.

Äpple och nötsmör. Enkelt – men en riktigt oslagbar kombination!

Ingredienser:

Metod:

  • Det säger nog sig självt i det här fallet

Dryck/frukost – Jordnöts- och syltsmoothie

Smoothies är ett bra sätt att få i sig många makro- och mikronäringsämnen i sin kost. Om du blandar i nötsmör i din smoothy får du i dig några riktigt bra och hälsosamma fetter och gör shaken tjockare och mer krämig.

Jordnötssmör och sylt är en av de bästa smakkombinationerna enligt mig personligen och efter träning kan det göra mycket nytta för kroppens återhämtning, med en bra balans mellan protein, fetter och kolhydrater.

Ingredienser (2 lagom stora glas):

  • 2 tsk nötsmör (i det här fallet Meridians jordnötssmör - smooth/crunchy)
  • 1 stor fryst banan
  • ca 1,5 dl mjölk (välj vilken sort du vill, jag använde en blandning av kokos- och rismjölk)
  • ca 1,5 dl blandade frysta bär (kan bytas ut mot andra frysta frukter)
  • 4 isbitar

Metod:

  • Lägg allt i mixern och mixa ihop tills blandningen blivit slät

*Tips – häll i 2-3 dl havregryn för att göra det till en frukost som får dig att orka längre

Efterrätt – Jordnötskola

Vi kan alla få ett sötsugibland och det här ljuvliga receptet är oerhört enkelt att laga och kan göras i små satser.

Perfekt när du bjuder vännerna på fika eller vill ha ett sockrigt snack under nästa event.

Ingredienser (för 4 stora bitar):

Metod:

  • Koka upp mjölk och socker
  • Koka i 2 ½ minut under omrörning
  • Ta av kastrullen från plattan och blanda i nötsmöret och vaniljsockret tills blandningen blir slät
  • Häll i blandningen i en smord form
  • Ställ in i kylen och låt svalna

*Tips: Använd en cupcake-form för att få ett klassiskt utseende

Huvudrätt – Grillade kycklingspett

Alla tycker vi om att grilla på sommaren! Nu kan du få ett vanligt kebabspett att bli något alldeles extra med hjälp av endast några få ingredienser. Nötsmöret är grädden på moset och kombinerat med kycklingen får du en proteinrik rätt. Enkelt att förbereda – det tar bara några minuter – eller så kan du låta det stå och marinera.

Ingredienser (för 2 grillspett):

Metod:

  • Blanda nötsmör och honung i en skål tills det är mjukt och krämigt
  • Häll i sojan och olivoljan under omrörning
  • Skär kycklingen i bitar
  • Täck alla kycklingbitar med sås i en skål och rulla dem sedan i en skål med sesamfrön
  • Trä på dem på spetten och alternera mellan kyckling och paprika
  • Placera spetten på grillen under medelvärme tills kycklingen är ordentligt tillagad

*Tips 1: Servera med friterad sötpotatis och ångkokta grönsaker

*Tips 2: Testa att använda Meridians cashewsmör om du föredrar en sötare och krämigare smak

Meridians utbud av nötsmör består av mångsidiga produkter som kan bres på mackan eller användas för att förbättra olika recept (och ja, det är tillåtet att äta direkt ur burken).

Fantastiska näringsfördelar och riktigt god smak!

Om författaren

Bild för Tom Vaux
Tom Vaux
Publicerat den: 29 jun 2016

Tom is passionate about cycling and outdoor activities of all kinds. His main focus is on racing Time Trials, but he also races road and mountain bikes on a regular basis.