Publicerat i Cycle och taggat recension, catlike, hjälmar

I den här recensionen tar sig Team Wiggles Tom Vaux en titt på tempohjälmen från spanska Catlike - Catlike Rapid Tri.

Första intrycket

Catlike Time Trial Helmet

Catlike Rapid Tri Ser verkligen cool ut på alla bilder, men när du öppnar förpackningen för första gången inser du hur mycket design och teknologier som faktiskt använts. Hjälmen presenteras väldigt professionellt i sitt fodral och levereras med två olika glas för olika ljusförhållanden.

Rapid Tri är främst framtagen för triathlon eller längre tempolopp där det behövs ett svalkande luftflöde. Jag har cyklat flera tempolopp på 16 km i denna hjälm i varma, blåsiga och även regniga förhållanden och jag kände aldrig att hjälmen inte passade förhållandena. 

Catlike Rapid Tri Helmet

Catlike Rapid Tri Helmet - Mirror Visor

 

Teknologier

Teknologierna som använts i hjälmen är galet moderna och framtagna för att hålla dig sval, bekväm och snabb! 

MPS EVO

Det här är Catlikes egna justeringssystem (Multi Positional System). Det består av 4 justeringspunkter som garanterat kan anpassas efter alla huvudformer och –storlekar. Det gör att du kan hitta en alldeles perfekt passform för just ditt huvud och enligt mig är det hur enkelt som helst att använda. 

 

 

 

 

 

OUTLAST

Outlast är den materialteknologi som Catlike använder för att uppnå en perfekt temperaturreglering. Aldrig för varmt eller för kallt. Man har använt fas-material, vilket är oerhört smart. I princip lagrar det värme och ger ifrån sig den när det behövs, beroende på temperaturen och luftfuktigheten. Det innebär att du behåller en konstant och behaglig temperatur. Ett enkelt sätt att förklara det på är med en iskub i ett glas vatten. När iskuben börjar smälta behåller vattenglaset samma temperatur. 

 

 

TRI VENTILATION

Ingen gillar att bli för varm när man tävlar. Förutom Outlast-materialet har Catlike också använt sitt Tri Ventilation-system i denna hjälm. Man har gett hjälmen en strategisk design med tre ventilationspunkter för ett maximalt luftflöde som inte påverkar den aerodynamiska formen. Den första och mest påtagliga ventilationspunkten sitter där fram i pannan. Det sitter också ventilationshål baktill på hjälmen så att luften kan flöda fritt framifrån och bakåt via en invändig luftkanal och därmed hålla huvudet svalt. De sista två ventilationspunkterna sitter på hjälmens sidor, vilket är ännu mer optimalt eftersom öronen fungerar som temperatursensorer och håller dig sval medan du trampar i full fart. 

 

Praktisk användning

Bekväm, sval och välpresterande hjälm..

Det viktigaste gällande den här hjälmen när det kommer till känslan är att, förutom runt de täckande partierna vid öronen och det faktum att du tittar genom ett visir så känns det inte direkt som att du har en hjälm på dig över huvudtaget. Och tack vare alla teknologier jag nämnt ovan blir man inte för varm heller.

Hjälmen sitter perfekt på de flesta huvuden och är superlätt! Med en vikt på ynka 340 g ligger den i linje med sina konkurrenter både gällande vikten och känslan när man har den på sig.

Från första stund när du tar på dig Catlike Rapid Tri känner du dig lite som Robocop (du väljer själv om det är något positivt eller negativt) men den ser verkligen hur läcker ut som helst. Den skulle utan tvekan sitta som en smäck på Alex Dowsett i Movistar-teamet.

Sammanfattning

Tempohjälmen Catlike Rapid Tri har ett fokus på diskreta designdetaljer och det är precis det som gör den så fantastisk.

Den temperaturreglerande vadderingen, ventilationskanalerna, de vackra glasen, den låga vikten, justeringssystemet – ja allt fungerar i symbios för att du ska få en så perfekt passform som möjligt. Allt detta har Catlike tagit fram för att du ska kunna cykla snabbt och bekvämt utan att kompromissa med de aerodynamiska egenskaperna. Rapid Tri tar verkligen tempohjälmen till en helt ny nivå. 

 

Kolla in hos Wiggle