Publicerat i Cycle och taggat recension, eastway
Eastway-Emitter-R1

Intro

För några veckor sedan pratade jag med en mycket mer erfaren cyklist och testater här hos Wiggle och han sa att det behövs 1 000 km innan man riktigt kan känna hur en cykel är. Och till viss del håller jag med. Du kan bara testa hållbarheten, funktionen och mångsidigheten hos en cykel efter många, tuffa och intensiva kilometrar. Dock tycker jag också att de första cykelturerna på en ny cykel kan berätta mycket. Antingen kan cykeln charma skjortan av dig med en gång, eller så kan den avskräcka dig för all framtid.  

Jag har testat Eastway Emitter R1 som ligger i toppskiktet i Eastways utbud och den erbjuder mycket prestanda och teknologier för pengarna. Wiggles kundrecensioner lovordar denna cykel så jag var väldigt nyfiken på att själv få se om den mötte mina höga förväntningar. 

 

Ramen

En ram bör vara styv, följsam och lätt. Detta är något som Eastway lovar med sin Emitter R1 och på nolltid har jag insett att cykeln uppfyller vad de lovar och jag förstår varför alla recensioner är så positiva.

Styvheten hos vevlagret och styrröret märks direkt. Det är ett område där moderna ramar har utvecklats snabbt de senaste fem åren. På mina gamla cyklar vred sig ramen avsevärt när jag cyklar snabbt uppför eller spurtade. Det var vevlagret och styrröret som böjde sig och flexade. På Emitter R1 känns alla ansträngningar solida, släta och effektiva tack vare det avsmalnande överröret och det stora BB86-vevlagret. Den låga vikten tillsammans med styvheten gör detta till en riktig tävlingsmaskin.  

Ramen har definitivt tävlingsegenskaper men jag tror inte den passar endast de med tävlingsaspirationer. Geometrin skapar en god balans mellan aggression och komfort. Längden på överröret och styrröret resulterar i en ram som passar dig som kör lättare motionslopp men även de som tar en avslappnad vända ner på stan eller kör riktigt tuffa criterium-lopp. Det är helt enkelt en ram som är tillräckligt mångsidig för att passa alla cykelstilar.

eastway-emitter

 

Växlingen

Specifikationen hos denna cykel är suverän. Innan jag testade Emitter R1 hade jag aldrig förut kört med Di2 och nu är jag helt frälst. Fördelarna med Di2 är många: växlingsbytena sker direkt oavsett om du spurtar ut ur kurvorna eller växlar ner inför en brant uppförsbacke. Det inspirerar till effektiv cykling i alla situationer medan vevpartiet på 52/36 tillsammans med kassetten på 11-28 ger dig växling som klarar allt, var som helst! 

eastway-emitter-review

 

Styrdelar

Ritchey-styrdelarna har valts ut noggrant av Eastway-teamet för att erbjuda mycket prestanda för pengarna.  En Ritchey WCS-sadelstolpe i kolfiber kombinerat med WCS-styrstam och -styre skapar ett lätt och läckert paket. 

ritchey-finishing-kit

 

Och så slutligen hjulsetet Mavic Ksyrium. Dessa hjul har varit favoriterna hos amatörcyklister i många år och de kan ses även på träningscyklarna bland Mavics sponsrade cyklister. Varför då? Jo, för att hjulen är lätta, styva och hållbara, vilket gör att de briljerar i de flesta förhållanden. Continental-däcken på 25 mm har även de varit suveräna. Inga punkteringar alls hittills och de har gett bra grepp i alla lägen.

eastway-emitter-R1

 

Sammanfattning

Eastway Emitter R1 har verkligen imponerat på mig såhär långt. Ramen är tillräckligt bra för att kunna kompletteras eller uppgraderas med högpresterande komponenter även fast de befintliga komponenterna redan erbjuder prisvärd prestanda till att börja med.

Jag blev så imponerad av Emitter R1 att jag beställt en till mig själv! Det är utan tvekan en cykel som tagits fram av cyklister, för cyklister. 

Eastway-Emitter-R1