Tänk dig en MTB som kan allt – från blixtsnabba nedförsåk till klättrande uppför de brantaste av de branta uppförsbackarna. Tänk dig en snubbe som gjort allt – från downhills i världscupen till magkittlande crosscountry-tävlingar. Nu kan du sluta fantisera. Låt oss presentera nya Felt Decreee, och vår medarbetare Steve Kitchin. De är båda skållheta ute i terrängen.

 

Låt oss presentera Felt Decree

Decree är Felts senaste dämpade MTB med hjul på 27,5 tum och en lång, slakare geometri. Med en dämpning fram på 150 mm, en dämpning bak på 140 mm samt en sänkstolpe så riktar den sig helt och fullt till dig som vill köra järnet ute på stigarna.

En sak som skiljer Decree från de flesta andra cyklarna i den här kategorin är vikten. Denna FRD-modell på 18 tum väger en liten bit över 10 kg. Okej, det är den superduperexklusiva och dyra versionen, men Decree 2 för omkring 40 000 kr väger bara något kilo mer och är ändå en av de lättaste cyklarna i sin prisklass.

 

Det är främst två saker som får Decree att stå ut...

Den första, och enklaste saken att förstå är den främre ramtriangeln. Bilderna gör den inte rättvisa. Den är riktigt rejäl! Om du tittar ner på den när du cyklar märker du att den är bra mycket större än på andra cyklar. Anledningen bakom valet av detta tjockare rör är styvheten. Den här cykeln går inte av för hackor. 

 

Felt FAST

Den andra saken, som är lite mer komplicerad, är den bakre triangeln. Felt kallar den FAST: Felt Active Stay Technology.

När bakdämpningen reagerar ändrar den bakre triangeln form, vilket vanligtvis sker via en hävpunkt på kedjestaget. Dock betyder hävpunkter extra vikt, flex, och slitage. Felts FAST-teknologi har gjort sig av med denna hävpunkt. Istället hanteras formen via bearbetade böjda sektioner i sadelstagen. 

 

 

Felts FAST-teknologi introducerades för första gången för några år sedan i de heldämpade Edict-cyklarna med 100 mm slaglängd. Det här är dock första gången vi fått se hur den används på en terrängcykel för stigcykling och den längre slaglängden kräver större böjda sektioner.

För att uppnå lite extra flex började Felt med att böja sadelstagen åt fel håll, som en pilbåge. De rätas endast ut vid 30 % av slaglängden, vilket är den normala förladdade svikten. Bågen böjer sig sedan åt andra hållet när den rör sig genom hela rörelsen. Detta är något som gör dämpningen väldigt progressiv, vilket innebär att den börjar supermjukt i små gupp och blir fastare när den närmar sig den maximala slaglängden. Och det fungerar.  

Hela Decree-serien har försetts med denna teknologi, med bakre FAST-trianglar i kolfiber även på de modeller som har främre triangel i aluminium. Den här videon förklarar det hela närmare

 

Decree: Design and Engineering från Felt Bicycles TV på Vimeo.

 

Dämpningsteknologi

Felt Decree levereras med RockShox Pike-framgaffel och RockShox Monarch-bakdämpning.

När du tar ut  ur förpackningen är RockShox air-justerarna inte ditsatta ännu. Dessa enkla små donutformade gummipolletter ska sitta inuti framgaffeln för att minska fjädringens luftvolym genom att förändra progressionskurvan och kontrollera hur framgaffelns styvnar under slaglängden. När vissa kunder testade dessa så märkte de att gummipolletterna inte passade bakdämpningen. Felt fick snabbt höra om problemet och har fixat till det. Numera ingår gummipolletterna vid varje köp. Du kan dock vara lugn – Wiggle fixar allt detta åt dig när du köper cykeln från oss. Jag har cyklat på min Decree både med och utan polletterna ditsatta och det märks en otrolig skillnad – dämpningen fram och bak är nu perfekt balanserad.  

RockShox Monarch air-dämpningen har tre inställningar gällande styvheten, vilka du kan justera via det blå reglaget på dämparen. Välj mellan mjuk, medel eller styv.  Efter att ha testat alla tre inställningarna var jag så imponerande över pedaleffektiviteten på den mjuka inställningen att jag bestämde mig för att behålla den och inte justera något mer. Detta hjälpte ytterligare till att hålla cykeln perfekt balanserad med framgaffeln. 

Flip chips

Bakdämpningens koppling har vad Felt kallar ‘Flip Chips’. Det är små aluminiumbitar som kan roteras för att justera huvudvinkeln och vevlagrets höjd. Som standard levereras cykeln med slak vinkel och ett lågt sittande vevlager. Jag tyckte cykeln var så smidig att hantera att jag inte ville börja greja och ändra på det.  

 

Cyklingen

Min första cykeltur med Decree gav mig aningar om hur fantastiskt den presterar. Detta må vara en cykel med lång slaglängd, men den accelererar som en crosscountry-cykel.

Jag har haft cykeln i några månader nu och använt den i alla typer av terräng jag kunnat komma på. Det mest ansträngande var en helg i Wales för en återträff med 1990:s downhill-cyklister, med heltäckande hjälmar och kroppsskydd för hela slanten!

Felt Decree har visat sig vara oerhört skoj att köra och lätt att hantera. Dämpningens slaglängd (150 mm fram/140 mm bak) och däcken på 2,4 tum låter dig ta dig igenom nästintill vad som helst utan problem. Om du dock skulle vilja flyga fram med cykeln över en ny led eller klara en sektion så kan du enkelt göra det tack vare den lätta ramen.  

Swinleys terrängcenter utsatte cykeln för det ultimata allround-testet med alla typer av terräng. Det är här den låga vikten verkligen fick glänsa när jag klättrade uppför stigar i ett tempo jag utan tvekan inte är så van vid. Det gjorde klättringen så mycket roligare! 

 

Sammanfattning

Felt Decree visar hur bra de nya, lätta terrängcyklarna för stigcykling presterar. FRD-ramen väger strax över 2 kg vilket är helt galet för en terrängcykel med 140 mm slaglängd.

Skulle jag själv köpa Felt Decree FRD?  Nej, den kostar omkring 80 000 kr. Men det som ger cykeln den höga prislappen är dess drömkonstruktion som inkluderar ENVE-hjul som kostar 25 000 kr bara dem. Skulle jag köpa en Felt Decree 1 eller , med samma framgaffel, bakdämpning och geometri? Ja. De kostar ungefär hälften så mycket som FRD-modellen, något som gör dem extremt prisvärda om du frågar mig.  

 

Felt Decree-utbudet

Felt Decree 2 Mountainbike (2016)

 

Toppegenskaper:

 • Ram: Helt ny Felt Decree all-mountain i kolfiber för hjul på 27,5  tum
 • Framgaffel: Rock Shox Pike RC Solo Air, 150 mm slaglängd
 • Drivlina: Shimano XT 2x11
 • Hjulset: DT Swiss M1900
 • Sadel: WTB Volt
 • Rockshox Reverb-sänkstolpe
 • Däck: Schwalbe Nobby Nic

 

Felt Decree 3 Mountainbike (2016)

 

Toppegenskaper:

 • Ram: Helt ny Felt Decree all-mountain i kolfiber för hjul på 27,5 tum
 • Framgaffel: Rock Shox Pike RC Solo Air, 150 mm
 • Drivlina: Shimano Deore 2x10
 • Sadel: WTB Volt
 • KS Lev-sänkstolpe
 • Däck: Schwalbe Nobby Nic

 

Felt Decree 30 Mountainbike (2016)

 

Toppegenskaper:

 • Ram: Helt ny Felt Decree all-mountain i legering med swingarm i kolfiber, för hjul på 27,5 tum
 • Framgaffel: Rock Shox Revelation RL Solo Air, 150 mm slaglängd
 • Drivlina: Shimano Deore 2x10
 • Hydrauliska skivbromsar från Shimano
 • Sadel: WTB Volt
 • KS Drop Zone-sänkstolpe