Publicerat i Triathlon och taggat recension, huub, våtdräkt
Huub Archimedes II 3:5 Våtdräkt

Vi har bett Wiggle-teamets Martin McKinlay dela med sig av sina tankar kring HUUB:s Archimedes II 3:5-våtdräkt efter att han spenderat säsongen tillsammans med de allra bästa produkterna i utbudet för triathlon på öppet vatten.

---

Den här säsongen har jag fått äran att sponsras Huub, som har försett mig med några av de bästa träningsprylarna jag någonsin fått chansen att använda. Den mest framträdande produkten i år har varit Huub Archimedes II 3:5-våtdräkten, som du säkert sett på flera av världens topptriathleter. Läs vidare för att ta reda på hur den klarade sig i mitt sällskap under säsongen 2016.

En otrolig passform och känsla

Jag har använt många olika våtdräkter från olika varumärken genom åren men när jag tog på mig HUUB Archimedes II 3:5 för första gången kände jag omedelbart att något var annorlunda. Med annorlunda menar jag att den sitter som hand i handske! Det finns inget överflödigt material som korvar ihop sig och inga partier som sticker ut. Den känns aldrig begränsande, tvärtom faktiskt. Det sätt på vilket den följer kroppens konturer gör att du kan röra armar och ben helt fritt.

Även fast den sitter tightare än de flesta andra våtdräkter är det inga problem att få på och av den. Faktum är att den är mycket enklare att ta av än många andra dräkter, tack vare de många panelerna som främjar rörelser. Dragsnöret går nedifrån och upp på traditionellt vis, vilket innebär att du kan dra upp den utan att du behöver be om hjälp från en annan triathlet (eller en förbipasserande hundrastare om du befinner dig på stranden). Kardborrebandet på slutet gör att du kan spänna fast den högst upp på dräkten.

En av de viktigaste aspekterna med våtdräktsdesigner för mig är kragen. Det spelar ingen roll hur snabb dräkten är om den är obekväm och ger dig märken runt nacken (inte det mest manliga skråma att bära omkring på!). Kragen på Archimedes II är låg, särskilt i bak, vilket gör att den inte skaver men är tillräckligt hög i fram för att förhindra att vatten läcker in. Kardborrebandet är enkelt att få tag på och lossa – särskilt användbart vid tävling.

HUUB Archimedes wetsuit review

Om du som jag har lite större vadmuskler än genomsnittet passar partiet vid vaden, som är tillverkat av supertunn nylon, utmärkt. Det töjs ut bra och gör att du snabbt kan få av dräkten och spara in värdefulla sekunder i övergången.

Samma material används på ärmarna, vilket ger ökad flexibilitet till en lägre vikt. Dessa paneler är en finfin detalj och, bortsett från deras prestationsinriktade egenskaper, får de även dräkten att se snygg ut.

HUUB wetsuit review

Funktionalitet i vattnet

I vattnet flyter dräkten bra och är snabb – mycket snabbare än tidigare modeller i samma prisklass. På olympisk triathlondistans har jag lagt märke till så mycket som 2 minuters kortare tid, vilket jag upplever beror på Archimedes-dräktens prestanda (och passform). Det utökade rörelsemönstret innebär att du helt kan sträcka ut armarna när du kommer upp ur vattnet, medan den tighta passformen runt benen gör att du inte begränsas i bentagen.

5

Rekommenderas

Det går knappast lovorda den här dräkten tillräckligt efter den säsong jag haft. Jag kan erkänna att simningen är den svagaste disciplinen för mig, men att investera i en bra tävlingsdräkt kan hjälpa dig vinna tillbaka de där viktiga minuterna och sekunderna som kan göra stor skillnad – jag tvivlar på att jag hade kunnat uppnå samma förbättringar i vattnet utan den.

Om du är en engagerad triathlet eller simmare på öppet vatten kommer den här våtdräkten helt klart att ge dig ett övertag – varför skulle annars bröderna Brownlee använda den?

Kolla in HUUB Archimedes II 3:5-våtdräkten hos Wiggle

huub brownlee brothers

Om författaren

Bild för martin
Martin McKinlay
Publicerat den: 07 nov 2016

Marty is an Age Group Triathlete and Club Runner. He also enjoys the odd bike race, be it crit or 24hr.