Publicerat i Cycle och taggat recension, hjul, CX

Ett par cykelcrosshjul, eller skivbromsspecifika racerhjul, kommer sannolikt gå igenom mycket under sin livstid. Lera, blöta vägar, stenar och ständig cykeltvätt är sådant som tär på vilka hjul som helst. Så när du väl hittat ett par bra, robusta och hållbara hjul, som Novatec CXD-hjulsetet för skivbroms, är det värt att hojta lite extra om dem.

Hjulsetets hjärta

Hjulen är aldrig bättre än sina nav. Det är de som har störst inverkan på styrkan, friktionen och hållbarheten. Novatec CXD-hjulsetet använder de välrenommerade Novatec-naven XD611SB (fram) och XD622SB (bak), som är kända för sitt snygga kvalitetsutseende men framför allt för sina tillförlitliga och lättunderhållna kassettlager. De goda tätningarna, den långa livslängden och det enkla underhållet gör dem till ett utmärkt val av nav för cross- och ”adventure road”-cyklar.

Det är också värt att påpeka att Novatec har lagt ner ordentligt med energi på dessa nav för att göra dem så universellt kompatibla som möjligt. Hjulen har en rad olika axlar och ändhylsor, för fram- och bakhjul, vilket gör att Novatec CXD borde passa oavsett om du använder snabbkopplingar eller en av de många standarderna med genomgående axel.

Starkt, stabilt och redo för slanglöst

Novatec-naven sitter fast vid Novatecs egna fälgar. De har ett djup på 23,4 mm och en yttre bredd på 21,3 mm, vilket placerar dem i mellanskiktet i båda kategorierna. Det får som resultat att de är kompatibla med de flesta breddstorlekar på CX- och till och med 29-tumsdäck. Dessutom har de ett fälgdjup som både gör hjulet starkt och styvt (genom att korta längden på ekrarna), men utan att lägga på för mycket vikt (hela hjulsetet väger 1 521 gram).

Ännu en bra egenskap med fälgarna är att de är redo för slanglös användning, en förändring som många cykelcrossåkare anammar, detta för att kunna använda lägre lufttryck och minska risken för punktering. Hjulen levereras med slanglöst fälgband, liksom slanglösa ventiler av hög kvalitet. Detta gör det till en barnlek att sätta ihop dem med din favorittätning och slanglösspecifika däck (jag kör själv med Schwalbe G-One-däck på mina).

Välanvända och betygsatta

Jag har testat Novatec CXD-hjulsetet på min Kona Private Jake under de senaste sex månaderna. De har utsatts för intensiv användning på längre sikt, både dagspendling med ”gravel”-däck och helgens CX-äventyr på stenig mark.

Hjulsetet har presterat beundransvärt. Jag har inte behövt röra de silkeslena lagren på något utav hjulen, trots riktigt förskräckliga testförhållanden och ett antal cykeltvättar. Jag har kört slanglöst på hjulen redan från början, helt utan krångel – de tätades perfekt på första försöket.

Den enda justering jag behövt göra är att köra ner bakhjulet i hjulstället en gång för att justera en liten veckning som uppkom efter att jag kört ner cykeln i ett potthål med en fullastad pakethållare. Det var lätt fixat dock, mestadels tack vare kvaliteten på ekermönstret men även för att de yttre ekernipplarna var lätta att komma åt.

Överlag

Som ett komplett paket är det ett par toppenhjul. De är gjorda för att hålla, och de håller väl. Det kanske inte är de lättaste eller snyggaste CX-hjulen på marknaden men de är precis vad de flesta vill ha ut av ett par skivbromshjul du kan använda var som helst. De är hållbara, praktiska och kräver minimalt med underhåll – allt i ett prisvärt paket.

Kolla in Novatec CXD Disc-hjulsetet hos Wiggle