Publicerat i Cycle och taggat fizik, recension
fizik-cyrano-handlebar

En snygg ram förtjänar fina (och matchande) styrdelar. Eftersom min Eastway Emitter R0 har en distinkt italiensk känsla och stil i och med gruppsetet från Campagnolo kändes det inte mer än rätt att toppa mitt bygge med ytterligare lite italiensk flärd från fi'zi:k.

Jag valde det mest prisvärda alternativet i utbudet: styrstammen Cyrano R1 tillsammans med Cyrano R3-styret och R3-sadelstolpen i legering. Som kronan på verket blev det sedan en fi'zi:k Arione VS-sadel.

Denna nya set-up visade sig vara ett förutsägbart och alldeles utmärkt val...

Fi'zi:k Cyrano R1-styrstammen och R3-styret

Cockpits i legering är fortfarande förstavalet bland många proffs eftersom det ger en rejäl och pålitlig hantering av cykeln. Min cockpit med Cyrano-komponenter bestående av och är förmodligen det snyggaste alternativet i legering som jag någonsin kommit i kontakt med. Alltifrån styrstamsklämman till markeringarna på styret för hjälp vid appliceringen av styrlindan visar att man haft ett öga för detaljer vid tillverkningen.

Fi'zi:ks patenterade Spine Concept ser till att du kan välja det R3-styre som passar din stil och anatomi bäst. Jag valde kameleonten (mittversionen) eftersom att jag, trots att jag är flexibel som en orm, sällan behöver en så pass aggressiv böj som det styret har. Kameleonten har en mer praktisk form för min cykelstil.

Jag har cyklat med styrdelar från Fizik ett bra tag nu och de är helt felfria när det gäller prestandan och känslan. Lägg därtill  för alldeles ultimat komfort!

fizik-cyrano-handlebars

 

Sadelstolpen Fi'zi:k Cyrano R3

Du är ursäktad om du tror att vilken sadelstolpe som helst duger vid ett hemmabygge. Det är nämligen fel. Vad som ser ut som ett enkelt rör med en rälsklämma högst upp är faktiskt en komponent som avsevärt kan påverka hur din cykel känns och presterar.

Först och främst påverkar sadelstolpen hur vibrationerna från vägen når sadeln och sedan går upp i ryggen. Dessutom påverkar justeringsmöjligheterna hos sadelstolpen hur mycket du kan vinkla och luta sadeln i olika riktningar. Det är något som påverkar hur effektivt du kan trampa.

, i likhet med R3-styret, är en av de bästa alternativen i legering på marknaden idag. Den absorberar vibrationerna från vägen riktigt bra, även fast den är av legering, och kan jämföras med många exklusiva kolfibervarianter jag testat tidigare. Den riktiga höjdpunkten är dock klämmans design. Snurrhjulet i kombination med insexskruven gör att du kan mikrojustera sadelns lutning framåt och bakåt innan du drar åt den ordentligt. 

fizik-r3-cyrano-seatpost

 

Sadeln Fi'zi:k Arione VS

Som kronan på verket valde jag den nya sadeln , vilken är en utveckling av den superba Arione-modellen med mer vaddering och en utskuren avlastningskanal i mitten.

Den här sadeln är utan tvekan den mest bekväma sadeln jag använt hittills. Jag tyckte alltid om den tidigare Arione-modellen med den långa designen och smala profilen, men den nya Versus-modellen är alldeles perfekt för långa distanser. Det är inte så konstigt att den blivit en favorit bland proffsen också eftersom de behöver känna sig bekväma under de där långa dagarna på cykeln.

 

Sammanfattning

Sett i sin helhet är dessa styrdelar från Fi'zi:k en utmärkt blandning av italienska kvalitetsprodukter.

De ser kanonbra ut men vad som är ännu viktigare är att de dessutom presterar felfritt. De är bekväma, erbjuder en personligt anpassad passform runt kontaktpunkterna, något som är ett viktigt och stort plus.