Publicerat i Run och taggat suunto, recension
suunto ambit 3 sports watch with heart rate monitor

Med ett nytt år och nya utmaningar för dörren har vår medarbetare Tim tagit en titt på en av Suuntos utmärkta GPS-klockor för multisport. Ambit 3 med pulsmätare bör tillhandahålla all den databaserade motivation som du behöver för att ta dig igenom träningen. 

 

Varje steg räknas…

Om man frågar Suunto, om mig också för den delen, så räknas varje steg (”Every move counts”): varje steg du tar, varje tramptag, varje bentag och varje hantel du lyfter... Ja alla dessa rörelser räknas eftersom de gör dig starkare, snabbare och hjälper dig utforska världen.  

Suunto insåg att det behövdes en enhet som kunde registrera alla dina rörelser och detta med exakt precision dessutom. En klocka som kan kalla sig multisport utan problem med andra ord. Med det i åtanke tog de sedan fram Ambit 3.

Ambit 3 Sport är framtagen för att ge dig en prisvärd lösning för de flesta sporter och i en snygg design som du kan bära till vardags. Det är en klocka som kan hålla reda på resultaten från din cykling, löpning, simning och dina promenader bland annat. Efter genomfört träningspass hjälper den dig sedan att analysera resultaten och ta fram träningsvärden. Jag har testat klockan i en månad och den har visat sig imponera stort...

suunto ambit 3 sports watch

 

Enkel att ställa in och att använda

Det första du måste göra när du skaffat en ny teknikpryl är att ställa in den utefter din sportprofil och dina egna önskemål. Ibland kan det vara en ren mardröm. Med Suunto Ambit 3 däremot är det förvånansvärt enkelt.

Ambit 3 använder sig av Bluetooth-teknologi för att koppla upp sig mot Movescount-appen på din smartphone eller så kan du använda en USB-sladd för att koppla den till din dator. När du väl synkat klockan med ditt app-konto så kan du specialanpassa i princip alla displayalternativ och inställningar på klockan. Det kan handla om timingen på bakgrundsljuset, GPS:ens exakthet, antalet sporter som visas på displayen eller de individuella värdena du vill kunna se under tiden du tränar. Oavsett vilket du väljer så ser Movescount-appen till att klockan är inställd och redo att köra på bara några få minuter.

Movescount-appen låter dig också koppla klockan till notifieringar du får i din telefon, så att du kan ta emot SMS och telefonsamtal direkt i klockan. Det är en smidig finess som ser till att du aldrig missar viktiga telefonsamtal eller SMS:et som berättar att maten är klar där hemma.

Givetvis låter appen dig också genomföra en analys av träningspasset efter att du svettats färdigt. Det gör att du kan se över dina resultat på en större datorskärm. Som om det inte vore nog så kan du också exportera aktivitetsdatan automatiskt till plattformer såsom Strava och TrainingPeaks. Det är perfekt om du vill kunna jämföra dina resultat med andra.  

Enkel att ställa in och lika enkel att använda. Testet av Suunto Ambit 3 Sport fick onekligen en bra start.

customised display on suunto ambit 3 sports watch

 

Äkta multisport-funktion

Suunto lovar att Ambit 3 Sport täcker alla dina sport- och aktivitetsbehov i en enda enhet. Det kan jag skriva under på att den gör också.

Ambit 3 är verkligen en multisportklocka med hela 10 olika inställningar att välja bland. Du kan hålla reda på resultaten vid alltifrån simning i bassäng till cykling utomhus, och dessutom så finns det separata GPS-inställningar, displayalternativ och rapporteringsvärden för vardera sport.

Varje sport innebär en viss rörelse men det krävs också olika typer av feedback och funktionalitet. Suunto Ambit 3 Sport ser till att du får precis det. Oavsett om du vill se ditt tempo per kilometer under löprundan eller maxpulsen när du är ute och cyklar så ser den här klockan till att du kan anpassa den helt utefter dina egna behov. 

track laps and sports on suunto ambit 3 sports

 

Kartor och navigering

Suunto Ambit 3 fungerar också bra som navigeringshjälpmedel eftersom den hjälper dig följa särskilda rutter du laddat ner från Movescount-appen. Dessutom har klockan en inbyggd kompass och navigeringsfunktion.

Klockan gör att du kan följa GPS-rutter med s.k ”breadcrumbs” ( det finns inga baskartor eller GPX-funktioner installerade på denna enhet). Dessa rutter tillsammans med kompassen bör vara tillräckligt för att du ska hitta dit du ska, och GPS:ens exakthet verkar hittills vara riktigt bra även på den lägre inställningen ”good” (jämfört med den högsta ”best”). Om du ställer in GPS:en på den lägre inställningen så kan du spara in på batteriet. 

compass on ambit 3 sports watch suunto

 

Avancerad feedback

Förutom feedback live, kartnavigering och sammanfattningar efter genomfört träningspass så får du även återhämtningsdata från Suunto Ambit 3 Sport.

Du kan kombinera klockan med pulsmätarremmen Suunto Smart för att hålla reda på dina värden, t.o.m när du simmar i bassäng! Om du dock bär pulsmätarremmen efter träningspasset och vid återhämtningspass så kan teknologin användas till att ge dig info om hur pigg du är och hur ansträngande träningspasset var. Denna feedback om hur din puls varierat är riktigt fiffig och kan hjälpa dig få ut mer av din träning. Du kan förhindra att du tränar för mycket och sprida ut träningspassen mer jämnt i träningskalendern för att få bästa möjliga resultat.

Suunto uppdaterar dessutom Movescount-appen med nya funktioner med jämna mellanrum. Du kan t.ex. numera använda din Suunto Ambit 3 Sport för att mäta sömnkvaliteten också!

post workout analysis

 

Helhetsintryck

Om du, precis som jag, har några månader med cykling, löpning, simning och promenader framför dig så kan jag verkligen rekommendera en klocka i klass med Suunto Ambit 3 Sport.

Det är helt enkelt en mästare på att motivera. Du kan samla alla dina värden för cykling, löpning, simning och promenader på en och samma användarvänliga enhet. Därefter kan du ladda upp resultaten och dela dem med vänner utan krångel samtidigt som du kan analysera dem in i minsta detalj. Detta är en imponerande pryl för alla sporttokiga.

 

Kolla in Suunto Ambit 3 Sport med pulsmätare hos Wiggle

 

suunto ambit 3 counter