Publicerat i Swim och taggat salli, swimrun

I den här bloggen delar vår Swimrun-expert Salli med sig av sina bästa tips för att hålla formen under vinterhalvåret.

Grunda bra

Eftersom swimrun innefattar både löpning och simning finns det alltid något man kan bli bättre på. Under vintern, när säsongen är slut och det känns långt till nästa säsong, kan det vara lämpligt att köra lite “uppbyggnadsträning” för att kroppen ska hålla för träningen, men också för att den ska hålla vid tävlingarna under nästkommande säsong. En bra fysik ger en god grund för att få en roligare upplevelse under loppen sedan.

En viktigt del i uppbyggnaden är styrketräning, en bit som många tyvärr glömmer bort. Eftersom swimrun kräver styrka i både underkropp och överkropp kan det ibland kännas övermäktigt att köra styrkepass. Därför kan det vara vettigt att välja övningar där stora muskelgrupper i kroppen får arbeta, som marklyft, knäböj och pull-ups (med gummiband om du inte kan göra vanliga).

 

 

 

 

I dessa övningar tränas även bålstyrkan till viss del upp, något som är viktigt både i löpning och simning. Nämnda övningar kan även varieras med att göras med bara ett ben för att öva upp balans och stabilitet.

Löpträningen

Löpträningen under vintern kan ibland kännas tung för att det är mörkt ute med snö, kyla och regn. Beroende på var du bor ser ju vädret såklart annorlunda ut men på ställen där det är mycket snö är det väldigt bra träning att springa i snö för att stärka benen. Ett alternativ är annars att damma av längdskidorna och ge sig ut på en tur där både underkropp och överkropp får bra träning. Annars gäller det helt enkelt att ha ett bra pannben och motiverade träningskompisar. Dra ihop ett gäng som alltid springer tillsammans, ju roligare du har när du tränar desto oftare vill du träna. Det kan också vara skönt att ha ett par bra skor med dubbar på så du inte behöver vara rädd för att halka. Det finns ju även dobbar att fästa på skorna om du inte vill köpa ett par helt nya skor.

En annan sak som jag verkligen uppskattar är en riktigt bra pannlampa. Det ger en väldigt stor valfrihet att kunna springa var man vill när man vill. Med tillräckligt många lumen i pannlampan kan du springa i skogen på samma premisser som om det hade varit dag, men det blir mycket mysigare! Om vädret känns alldeles för tråkigt ger ju ett intervallpass på ett löpband på gymmet eller ett svettigt spinningpass också bra träning!

Simningen

Att simma utomhus på vintern är ju inte ett alternativ för de flesta, även om det alltid finns folk till allt. För oss lite mer kallblodade som gillar värme fungerar simbassängen som ett väldigt bra alternativ till sjön eller havet under vintern. Fördelen med att träna inomhus är att simningen kan göras mycker mer teknikinriktad när vattnet är varmare och simningen sker utan våtdräkt. För många fungerar våtdräkten som en flythjälp när de simmar och utan våtdräkten sjunker de. För att bli bättre på att simma tror jag att flytförmåga och vattenvana är en väldigt viktig bit och då kan det vara lämpligt att träna utan våtdräkt så mycket som möjligt. Om det finns en simklubb där du bor tror jag det är en bra idé att gå en crawlkurs för att få tekniktips och övningar som just du behöver för att bli bättre. Enkla övningar som att träna på att andas med halva munnen under vatten, flyta, göra kullerbyttor och blåsa ut luft så du sjunker till botten tror jag kan göra underverk för simprestationen. Sen är såklart en person som kan se hur du simmar och ge dig tips på hur du kan förbättra dig en väldigt viktig resurs också. Känner du att simningen sitter kan det vara bra att simma lite längre simpass för att bygga upp uthålligheten. Oftare är det bättre att skriva ihop ett pass innan du kommer till simhallen så att passet blir strukturerat och det gör det också enklare att köra så många meter som du hade tänkt från början. Lägg gärna in andra simsätt än crawl och variera farten för att göra passen roligare och mer givande.

En sak som kan vara viktigt att göra efter säsongen och inför träningen under vinterhalvåret är att utvärdera vad som har varit ens styrkor och svagheter under den gångna säsongen. På så sätt kan du fokusera din träning på de bitarna som gått mindre bra. I mitt fall är den största svagheten att springa i terräng så mitt huvudfokus ligger nu på att bli bättre på det genom att försöka springa så många av mina löppass som möjligt i terräng. Andra personer har andra svagheter och hittar du dina svagheter kan du lättare motivera dig till att träna upp dem och därmed  kunna prestera bättre på loppen under nästa säsong! =)


Salli Carlfjord är en entusiastisk swimrun-utövare som föregående säsong hade stora framgångar med en förstaplats i Amfibiemannen och Ö till Ö Engadin. Just nu fungerar hon som vår swimrun-expert medan hon fokuserar på nya mål till säsongen 2017. Om ni är nyfikna på vad hon har för sig kan ni besöka hennes Instagram här: https://www.instagram.com/swimrunsalli/