Publicerat i Swim och taggat simning, Sverige, historia

Sverige är en stor simnation som närt stjärnor såsom Therese Alshammar, Lars Frölander, Sara Sjöström, Anna-Karin Kammerling, Emma Igelström och Johanna Sjöberg för att bara nämna några. Men hur lång är denna tradition och vad finns det för pärlor där ute som många av oss kanske har missat? Vi dök ner i arkivet för att titta mer på hur simsporten sett ut i Sverige de senaste århundradena.

Sporten som sådan och dess utveckling:

Simning är en kunskap som varit bra att ha i alla tider och det finns avbildningar som visar en crawlande simmare så tidigt som 300 år före vår tideräkning. Som sport i Sverige är simningen inte fullt så gammal, men med grundandet av Uppsala Simsällskap redan 1796 så måste man ändå säga att traditionen är rätt så imponerande. Där i början var det mest studenter och akademiker som simmade i föreningen och de gjorde sitt allra bästa för att sprida ordet över landet. Det ledde till fler och fler simuppvisningar in på 1800-talet.

En trevlig sak att notera om simningens historia i Sverige är att kvinnor väldigt tidigt fick chansen att vara med, något som inte är fallet inom många andra idrotter. Redan under 1840-talet fick dövstumma flickor vid blind- och dövstumsinstitutet vid Manilla Stockholm chansen att, under initiativ av dåvarande direktören Ossian Borg, lära sig simma för att sedan kunna arbeta som simskolelärarinnor. Inte nog med att de som en minoritet fick det lättare att komma ut i samhället vid den här tiden, de kunde också drastiskt öka simkunnigheten runt om i landet.

 

 

 

 

 

 

 

Vi svenskar har en förkärlek för bröstsimmet som nog fortfarande kan anses vara det populäraste simsättet för amatörer och motionssimmare i landet och det kan man anta vara en gammal sed som lever kvar. Det tog faktiskt tills ända fram på 1900-talet innan ytterligare simsätt utöver just bröstsimmet introducerades inom simningen i Sverige. Så nästa gång du är utomlands och tar några vändor i poolen så behöver du inte känna dig hotad av muskelknutten i banan bredvid som skjuter förbi med perfekta crawrörelser. Det är helt enkelt ditt kulturarv det är fel på.

Kuriosa:

Lasse Olsson provade s.k. ”på-stället-simning” en gång i tiden genom att spänna fast sig själv i en sele tillverkad av cykelslangar och skärpet till en regnkappa (Kanske något att testa med en gammal cykelslang nästa gång ni får punktering?). På så sätt kunde han simma i princip hur länge som helst utan att behöva vända. Att tilläggas här är att stolleprovet utfördes i en bassäng som var 8 meter lång. Ni kan ju tänka er hur många vändningar det hade kunnat bli där annars... 

Kläderna:

Precis som i de flesta sporter så gäller det i simning att vara snabbast helt enkelt. Det du har på dig spelar då otroligt stor roll för resultaten. Ifrån början, fram till 40-talet, använde manliga simmare faktiskt heltäckande badkläder, något som gav större vattenmotstånd än vad ett par moderna, tighta badbyxor gör. 

Därefter började man utveckla andra material och mönster i badkläderna för att kunna simma snabbare. Man kan säga att den utvecklingen kulminerade omkring 2008-2009 när det blev mycket rabalder omkring de s.k. ”superdräkterna” av gummi som med varierande tjocklek över kroppen gav extra flytförmåga där det kunde tänkas behövas, ungefär som hos en våtdräkt. Dräkterna ansågs ge orättvisa fördelar till dem som använde dem och de förbjöds snabbt inom sporten. I kölvattnet av detta beslut förbjöds även de heltäckande hajdräkterna som förut använts av både män och kvinnor med strålande resultat. 

Profilerna:

Vi har gjort ett axplock av de idrottsprofiler vi tycker förtjänar lite extra glans under den här rubriken, men givetvis är vi medvetna om att det finns otaliga duktiga utövare där ute som gjort väldigt mycket för simsporten i Sverige.

Therese Alshammar:

Här har vi simningens okrönta drottning (men hon har faktiskt fått ta emot medalj ifrån kungen, så det räknas kanske nästan?) efter mer än 20 år som aktiv. Vi är många som suttit och bitit på naglarna framför TV:n när ”Tessan” svischat fram i bassängen och skrikit oss hesa när hon vunnit brons, silver eller guld. För medaljer, det har hon en hel drös av. Vad sägs om hela 25 EM-guld (på kort och lång bana tillsammans) 12 VM-guld (på kort och lång bana) samt 2 OS-silver och 1 OS-brons (för att bara nämna några!)? Utöver sina rent idrottsliga prestationer så har hon även belönats med Jerringpriset 2010 och utsetts till årets idrottskvinna två gånger (2000, 2011).

Under sin karriär har hon spenderat mycket tid i Australien om vintrarna för det koncept hon kallar ”endless summer”, alltså att sommaren inte behöver ta slut och hon kan fortsätta simma utomhus när hon tränar. Det är knappast så att man kan klandra henne när man själv får klättra över snödrivor eller gå zick-zack mellan vattenpölar för att ta sig till simhallen i november. Kanske är det inte så dumt att vara proffs ändå..?

Hennes träningskoncept har gett resultat på flera plan, inte bara när det gäller medaljer. Flera gånger om har hon haft världsrekordet på olika distanser och ofta benämnts ”världens snabbaste simmerska”. 2013 blev hon dessutom mamma (ytterligare en bedrift!), men la inte karriären på hyllan för det. Istället visar hon att det faktiskt går att göra både och. Heja Therese!

Lars Frölander:

Om Therese Alshammar är den okrönta drottningen så är Lars Frölander utan tvekan den okrönte kungen inom svensk simning. Med en meritlista i samma stil som Alshammars så hittar vi bland annat 1 OS-guld, 9 VM-guld (på kort och lång banan tillsammans) och hela 12 EM-guld (på kort och lång bana). Därutöver har han givetvis tagit massvis med silver och brons också. Förutom rent sportsliga prestationer så har hans resultat i bassängen gett honom Svenska Dagbladets guldmedalj år 2000 och han har även mottagit Victoriastipendiet 1999.

Frölander var länge överkänslig mot klor men efter en kostomläggning under 1990-talet där han övergick till mer hälsosam mat samt ett beslut att bli vegan 2001 så försvann klorkänsligheten helt och han började prestera ännu bättre! Där ser man hur viktig kosten faktiskt är i dessa sammanhang.

Frölanders förkärlek för vatten slutar inte vid den flytande formen utan han har tagit sin an utmaningar även på den fasta formen, nämligen is! Dock bara på skoj genom att delta i TV4:s Stjärnor på is 2004, men det gick relativt bra med en tredjeplats. Mindre bra gick det för programmet som lades ner efter första säsongen, så ni behöver inte skämmas om ni som jag inte hade en susning om detta...

Sarah Sjöström:

Här har vi Sveriges nya älskling och ett av de stora framtidshoppen inom svensk simsport. Hon slog igenom ordentligt 2008 med EM-guld på 100 meter fjäril endast 14 år gammal och blev därmed den yngsta europamästaren någonsin i en olympisk gren. Som om inte det vore nog så innehar hon för tillfället även världsrekordet på just den sträckan.

Bland hennes medaljer hittar vi hittills 7 VM-guld (på kort och lång bana tillsammans), 12 EM-guld (på kort och lång bana) samt 1 guld ifrån ungdoms-OS 2007. Silver- och bronsmedaljer har hon i överflöd dessutom och vi tvivlar inte på att det kommer läggas otaliga fler medaljer till den listan. Någon mer som känner vittringen av medalj i Rio?

Vid sidan av de rent sportsliga prestationerna så har Sarah fått utmärkelserna ”Årets nykomling” samt ”Årets prestation” på Svenska Idrottsgalan 2009 respektive 2010. Dessutom fick hon Svenska Dagbladets guldmedalj 2015 och nu senast Jerringpriset i början av 2016. Det är ingen dålig lista för en tjej som endast hunnit fylla 22 år! Och visste ni att hon som enda svenska simmerska utsetts till ”årets bästa simmare” i Europa av webbplatsen Swimming World Magazine? Imponerande!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mästerskapen & medaljerna:

Simning har varit en OS-gren sedan starten men fick ett EM 1926 och VM först 1973! Tack vare stora profiler såsom Therese Alshammar och Lars Frölander t.ex. så har vi tagit hem en hel drös med medaljer i olika mästerskap. I tabellen nedan ser ni en kort sammanställning på hur många guld, silver och brons Sverige tagit hem i VM och OS under 1900-talet. För mer detaljer om vem som tagit medaljerna och inom vilken disciplin, se: http://masterskapssidan.simforbundet.se/historik/os04aten/svenskamedaljer.htm