Publicerat i Swim och taggat salli-carlfjord, swimrun

Vad är swimrun?

Swimrun är en relativt ny sport som egentligen började som en vadslagning mellan några kompisar. De slog vad om vem som kunde ta sig mellan Sandhamn och Utö snabbast, en sträcka på sammanlagt 75 km varav 65 km på land och 10 km i vattnet. Det var denna sträcka som sedan kom att bli det inofficiella världmästerskapet i swimrun - Ötillö. Den första tävlingen avgjordes 2006 och på den tiden fick deltagarna använda cykel för att ta sig den längsta landetappen på ca 20 km, idag är det endast de egna benen som fungerar som framåtdrivare även på den sträckan. Under de senaste åren har Swimrun växt så det knakar och under den senaste säsongen fanns det flera swimruntävlingar varje helg runt om i Sverige men även utomlands.

Själv genomförde jag min första swimruntävling för två år sedan och loppet var Amfibiemannen som avgörs i Norrtäljes skärgård i slutet av juli varje år. Det var inte min idé att köra tävlingen utan en kompis som jag körde klassikern med under samma år. Vi hade tidigare spelat vattenpolo på ganska hög nivå tillsammans och vi gillade båda att springa även om båda hade en del problem med knäna. Under klassikern insåg vi att cykling och skidåkning inte riktigt var något för oss men den här nya sporten swimrun där man fick springa och simma om vartannat lät ju himla roligt. Vi anmälde oss till loppet och kvällen innan loppet började vi klippa i våtdräkter, fixa lina och insåg även att det var en bra bit att ta sig till s tarten med kollektivtrafik, närmare bestämt ca 3 timmar. Den natten blev det inte så mycket sömn och dagen därpå var en av sommarens varmaste dagar, och vi som aldrig ens hade sprungit i våtdräkt innan! Vi bestämde oss för att ha med ett par handpaddlar att dela på och en lina som enda utrustning. Linan tappade vi under första simningen och paddlarna var väldigt tunga att simma med eftersom vi inte hade tränat med paddlar överhuvudtaget. Vi tog oss i alla fall i mål och kom på en tredje plats men jag tyckte det var riktigt jobbigt. Dagen därpå kunde vi inte gå eftersom ingen av oss hade löptränat särskilt mycket på grund av knäproblem efter Vätternrundan. Som tur var vann vi en startplats till året därpå dit vi kom mycket mer föreberedda och kunde prestera på ett helt annat sätt vilket gav oss mersmak till att satsa lite mera seriöst till  följande säsong.

 

Hur gör jag för att komma igång?

Om man vill prova på swimrun skulle jag rekommendera en lite kortare tävling och anpassa vilken tävling man kör utefter om man framförallt är löpare eller simmare. Alla lopp har ganska olika fördelning mellan löpning och simning. Innan tävlingen är det såklart vettigt att ha en våtdräkt och ett par skor som man har provat att både simma och springa i, allt för att undvika skavsår som kan göra loppet till en mindre behaglig upplevelse. Min första våtdräkt var en obehaglig historia som jag hade svårt att andas i både under simning och löpning och som satt alldeles för tight runt halsen så prova och skicka tillbaka om den inte passar. Jag springer i terrängskor eftersom de ofta släpper igenom vatten på att bra sätt så att skorna inte blir så tunga att springa i efter simningen. Simglasögon kan också vara bra att prova innan så att de sitter bra och inte läcker in eller immar för mycket. Övrig utrustning är väldigt individuell men många väljer att simma med paddlar fast de inte har styrkan till det egentligen. Jag tror det är bättre att börja simma utan paddlar för att sedan gå vidare till ett par små paddlar och sedan öka  storleken på paddlarna succesivt när man känner att man blir starkare.  Om man har ett dåligt vattenläge är det bra att ha någon flytanordning för benen, vissa väljer att köra med en dolme och vissa med  skumgummi eller dylikt under kompressionsstrumpor. Återigen tror jag det är bra att prova sig fram för att känna efter vad som funkar bäst för en själv och inte bara kopiera någon annans upplägg för att det fungerar för den personen. Själv har jag kört med fenor senaste åren på grund av en axelskada och det har fungerat bra för mig =)


Salli Carlfjord är en entusiastisk swimrun-utövare som föregående säsong hade stora framgångar med en förstaplats i Amfibiemannen och Ö till Ö Engadin. Just nu fungerar hon som vår swimrun-expert medan hon fokuserar på nya mål till säsongen 2017. Om ni är nyfikna på vad hon har för sig kan ni besöka hennes Instagram här: https://www.instagram.com/swimrunsalli/