Publicerat i Swim och taggat öppet-vatten, våtdräkt, simglasögon
Adam Walker action image

Simning på öppet vatten är spännande, frigörande och sporten växer dessutom i popularitet med stormsteg! Detta har också delvis att göra med det stora intresset för triathlon. Så hur kan du börja med triathlon och hur långt kan du gå? Wiggles Wiggle's triathlonmanager Suzannah Cranwell fick en pratstund med Zoggs sponsrade simmare Adam Walker, den första britten som klarat av världens 7 svåraste havssimningar, för att ta reda på mer. 

Frågor och svar med Adam Walker

 

Hur kom du in på det här med simning?

Jag började simma i en lokal simklubb i Nottingham när jag var 7 år gammal och mitt favoritsimsätt var alltid ryggsim, inte crawl. Jag simmade fram tills att jag var 12 och gjorde sedan ett uppehåll tills jag gjorde comeback ett kort tag när jag var 16. Därefter blev jag simtränare istället och tävlade knappt alls i simning längre. 

 

När insåg du att du ville börja med simning på öppet vatten?

När jag var på väg till Australien 2007 så såg jag en film som heter ‘On a clear day’ som handlar om en man som heter Frank och som precis förlorat det jobb han haft de senaste 35 åren. Medan han funderar på vad han ska göra med sitt liv så bestämmer han sig för att försöka simma över Engelska kanalen. Jag blev riktigt inspirerad av filmen då jag inte tävlat i simning på hela 10 år. Öppet vatten såg ut som en tuff utmaning och jag bestämde mig för att träna och se om jag själv skulle kunna klara av att simma över kanalen. Jag genomförde det 2008 och det tog mig 11 timmar och 25 minuter. 

 

När insåg du att du ville ta det längre än så? 

Min plan var att sluta simma på öppet vatten efter Engelska kanalen, men efter att jag genomfört det så tänkte jag “kanske bara en till”? Gibraltarsundet mellan Spanien och Marocko tyckte jag verkade intressant att testa och för att göra det ännu mer spännande så bestämde jag mig för att simma i båda riktningarna. Ingen brittisk medborgare hade tidigare gjort detta. När jag väl betat av även denna utmaning så var jag fast. Jag hörde talas om Oceans Seven (Världens 7 tuffaste simsträckor på öppet hav) och bestämde mig för att ta mig an ytterligare 5, inklusive Molokaisundet på Hawaii (40 km), Catalinakanalen i Amerika (33 km), Tsugarukanalen i Japan (25 km), Cook-sundet i Nya Zealand (29 km) och sträckan mellan Irland och Skottland (33 km). Alla har sina egna utmaningar med höga vågor, snabba undervattensströmmar, aggressivt djurliv och extremt kalla temperaturer.

Adam emerging from open water

Det låter fantastiskt! Men för de som inte är så jättebevandrade när det gäller simning på öppet vatten, kan du ge lite mer information om vad det är, varför det är bra för oss och hur vi kan pröva på det själva?

 

Vad är simning på öppet vatten?                                                                                                                                                                                                                                                                       

Simning på öppet vatten handlar, som det låter, om simning i större vattenmassor utomhus, såsom sjöar, floder och hav. Det är alltså ställen där det inte finns några väggar, som i en simbassäng. Det är mer utmanande eftersom du får slåss mot skiftande temperaturer och vind t.ex. 

Varför är det bra för oss?

Det finns massor orsaker men här nedan är några av dem.

  • Att få vara ett med naturen är riktigt härligt och uppfriskande. 
  • Förhöjda energinivåer – kallt vatten boostar faktiskt energinivåerna, nervändarna ställer sig upp, hjärtat börjar pumpa... det är det allra bästa sättet att bli naturligt hög helt enkelt. 
  • Viktminskning – när kroppen utsätts för kyla så behövs mer värme för att du ska bli varm igen. Då går det också åt mer energi, vilket gör att du förbränner fett effektivare och ökar din ämnesomsättning. 
  • Lindrar smärta om du har en skada – det reducerar kroniska smärtor och inflammationer, reglerar nervsystemet, förbättrar njurarnas funktion samt förbättrar den totala blodcirkulationen. 
  • Forskare har kunnat bevisa att du ökar antalet vita blodkroppar ifall du befinner dig i kallt vatten 3 gånger i veckan. Dessa hjälper till att bekämpa infektioner i kroppen och boosta immunförsvaret genom att aktivera antikroppar och öka ämnesomsättningen. 

Begränsas det till triathlon?

Nej då, inte alls. Det finns många människor som deltar i evenemang med enbart simning på öppet vatten. De gör det för att det är kul eller för att hålla sig i form helt enkelt. 

Hur kan jag själv börja med simning på öppet vatten?

Det finns massor sjöar i hela landet där du bara kan dyka upp och simma. Det finns även klubbar som organiserar särskilda träffar ifall du vill ha sällskap och stöd. 

Vad behöver jag för utrustning?

Simmössa, våtdräkt, badshorts/baddräkt samt simglasögon. Ta en titt på utbudet från Zoggs, de har allt du behöver.

Annan utrustning som jag rekommenderar för din säkerhet är en orange flytboj så att du syns bättre samt en varm mössa och badrock som kan hålla dig varm så fort du kommer upp ur vattnet.